dovoljno za sve

Stiže znatno više cjepiva protiv gripe nego lani: S procjepljivanjem bi se trebalo krenuti oko 15. listopada

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 23.09.2020 07:09
  • Objavljeno 23.09.2020 u 07:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Stručnjaci ističu da je ove jeseni više nego ikada prije potrebno cijepiti se protiv gripe. Cjepiva još nisu stigla, ali stižu. Za sada je naručeno 460 tisuća doza za osiguranike, 100 tisuća za ljekarne za prodaju, a još će 130 tisuća doći oko 10. prosinca. To je otprilike 57 posto više doza cjepiva nego što je Hrvatska imala lani

HZJZ je za Nastavi zavod Andrija Štampar izdvojio 85 tisuća cjepiva, a u Zavodu su nabavili i 2 tisuće za komercijalne svrhe, odnosno za tvrtke koje su ranije to naručile. Kada cjepiva stignu, prosljeđuju se obiteljskim liječnicima. Prvenstveno prava na cjepiva imaju osobe starije od 65 godina te zdravstveni djelatnici. Iz Andrije Štampara ističu da će broj doza biti dovoljan za sve, javlja HRT.

Istaknut je i podatak da se tek 29 posto osoba starijih od 65 godina odlučilo za cijepljenje i nešto više od 15 posto zdravstvenih djelatnika.

Puno je to manje od onoga što EU i WHO preporučuju posebno ove godine, kada uz gripu, opasnost za zdravlje, osim gripe, predstavlja i koronavirus. S procijepljivanjem bi se trebalo krenuti oko 15. listopada.