pitamo čitatelje

[ANKETA] Izbori su za četiri dana, za koga biste glasali da su danas?

  • I. I.
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 12:42
  • Objavljeno 01.07.2020 u 12:00
Bionic
Reading

Parlamentarni izbori održavaju se za svega nekoliko dana, kampanja je u punom jeku i kandidati su se raštrkali širom Hrvatske kako bi uvjerili što više birača da su baš oni prava opcija koju treba podržati 5. srpnja. Izborna promidžba traje do petka u ponoć, kada nastupa izborna šutnja. Tportal vas pita za koga biste glasali da su danas izbori

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je 192 izborne liste, od kojih 187 stranačkih (95 stranačkih i 92 koalicijske) i pet neovisnih, na kojima se kandidira 2669 osoba. Tiskano je tri milijuna i 513 tisuća glasačkih listića za parlamentarne izbore te još 357 tisuća listića za izbore zastupnika nacionalnih manjina. Svaki od njih košta jednu kunu i jednu lipu, što znači da će za njihovo tiskanje biti potrošeno oko tri milijuna i 550 tisuća kuna.

U zaključenom popisu birača, na dan 26. lipnja 2020., kada je popis zaključen vezano za izbore 5. srpnja, ukupno je upisan 3.859.481 birač, od čega 3.674.695 birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i 184.786 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj. Glasa se u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, u XI. izbornoj jedinici glasaju birači u inozemstvu, a u XII. izbornoj jedinici pripadnici nacionalnih manjina. Prvi službeni rezultati očekuju se u 21 sat, kad bi mogli pristizati prvi rezultati s manjih biračkih mjesta.

  • +2
Sučeljavanje Andreja Plenkovića i Davora Bernardića na RTL-u Izvor: Cropix / Autor: RTL PRESS / CROPIX/RTL

Prema dosad objavljenim istraživanjima, vodit će se tijesna borba za svaki glas, a Vlada će se moći sastaviti jedino koalicijama na ljevici ili desnici. Zato pitamo čitatelje tportala kome bi dali svoj glas.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal