TULIO DEMETLIKA

'Istra je već danas korak ispred ostatka Hrvatske, dat ćemo sve od sebe da bude i dva'

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 18:30
  • Objavljeno 30.06.2020 u 18:30

Tulio Demetlika

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Kandidat IDS-a na nedjeljnim izborima Tulio Demetlika istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare ispred pulske Opće bolnice kako su projekti za koje se IDS izborio osnažili Istru u posljednjih nekoliko godina te da će ta stranka svoj budući rad u Saboru temeljiti na novim projektima.

"Činjenica da živimo u ultracentraliziranoj državi, gdje županije, gradovi i općine raspolažu mrvicama iz proračuna, nije nas spriječila da izgradimo modernu Istru, koja može bez problema parirati susjednim talijanskim i slovenskim regijama", rekao je Demetlika. Istaknuo je da je nova Opća bolnica u Puli, vrijedna 750 milijuna kuna, ovoga mjeseca počela objedinjeni rad na jednoj lokaciji.

Istaknuvši kako je nova bolnica najvažniji istarski zdravstveni projekt u čijem su financiranju, osim Vlade, sudjelovali svi istarski gradovi i Istarska županija, Demetlika je ocijenio da je to strateški projekt na kojem su lokalne i regionalne vlasti, bez obzira na različite vladajuće administracije u zemlji, inzistirale gotovo 20 godina.

"Danas možemo biti ponosni na projekt koji jamči svim žiteljima naše županije adekvatnu medicinsku skrb uz najmoderniju medicinsku opremu", rekao je Demetlika. Među ostvarenim projektima u Istarskoj županiji istaknuo je i 830 milijuna kuna za poticanje razvoja gospodarstva, 390 milijuna kuna za čistu i sigurnu opskrbu vodom, 500 milijuna kuna za zaštitu mora, 266 milijuna za zaštitu okoliša, 305 milijuna za brži i sigurniji promet, 110 milijuna kuna za novi val plinofikacije Istre te uvođenje zavičajne nastave u vrtićima i školama.

Među projektima koji će uskoro biti dovršeni Demetlika je istaknuo Medicinsku školu u Puli, koja će zajedno s novom bolnicom i pulskim Medicinskim fakultetom zaokružiti ciklus medicinskog obrazovanja. Osim toga, spomenuo je Studentski centar u Puli, kojim se Istra profilirala kao regija znanja po mjeri studenta, Regionalni centar kompetentnosti, nastavak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona te obnovu i dogradnju staračkih domova diljem Istre.

"IDS želi i može i dalje biti ona pokretačka snaga koja će Istru stalno i neumorno gurati naprijed. Istra je već danas korak ispred ostatka Hrvatske, a u idućem sazivu Sabora dat ćemo sve od sebe da na kraju mandata možemo reći da je Istra dva koraka ispred", zaključio je Tulio Demetlika.