TULIO DEMETLIKA

'Istra je već danas korak ispred ostatka Hrvatske, dat ćemo sve od sebe da bude i dva'

  • S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2020 18:30
  • Objavljeno 30.06.2020 u 18:30
Bionic
Reading

Kandidat IDS-a na nedjeljnim izborima Tulio Demetlika istaknuo je u utorak na konferenciji za novinare ispred pulske Opće bolnice kako su projekti za koje se IDS izborio osnažili Istru u posljednjih nekoliko godina te da će ta stranka svoj budući rad u Saboru temeljiti na novim projektima.

"Činjenica da živimo u ultracentraliziranoj državi, gdje županije, gradovi i općine raspolažu mrvicama iz proračuna, nije nas spriječila da izgradimo modernu Istru, koja može bez problema parirati susjednim talijanskim i slovenskim regijama", rekao je Demetlika. Istaknuo je da je nova Opća bolnica u Puli, vrijedna 750 milijuna kuna, ovoga mjeseca počela objedinjeni rad na jednoj lokaciji.

Istaknuvši kako je nova bolnica najvažniji istarski zdravstveni projekt u čijem su financiranju, osim Vlade, sudjelovali svi istarski gradovi i Istarska županija, Demetlika je ocijenio da je to strateški projekt na kojem su lokalne i regionalne vlasti, bez obzira na različite vladajuće administracije u zemlji, inzistirale gotovo 20 godina.

"Danas možemo biti ponosni na projekt koji jamči svim žiteljima naše županije adekvatnu medicinsku skrb uz najmoderniju medicinsku opremu", rekao je Demetlika. Među ostvarenim projektima u Istarskoj županiji istaknuo je i 830 milijuna kuna za poticanje razvoja gospodarstva, 390 milijuna kuna za čistu i sigurnu opskrbu vodom, 500 milijuna kuna za zaštitu mora, 266 milijuna za zaštitu okoliša, 305 milijuna za brži i sigurniji promet, 110 milijuna kuna za novi val plinofikacije Istre te uvođenje zavičajne nastave u vrtićima i školama.

Među projektima koji će uskoro biti dovršeni Demetlika je istaknuo Medicinsku školu u Puli, koja će zajedno s novom bolnicom i pulskim Medicinskim fakultetom zaokružiti ciklus medicinskog obrazovanja. Osim toga, spomenuo je Studentski centar u Puli, kojim se Istra profilirala kao regija znanja po mjeri studenta, Regionalni centar kompetentnosti, nastavak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona te obnovu i dogradnju staračkih domova diljem Istre.

"IDS želi i može i dalje biti ona pokretačka snaga koja će Istru stalno i neumorno gurati naprijed. Istra je već danas korak ispred ostatka Hrvatske, a u idućem sazivu Sabora dat ćemo sve od sebe da na kraju mandata možemo reći da je Istra dva koraka ispred", zaključio je Tulio Demetlika.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal