šef tommyJA

Tomislav Mamić neće biti kandidat za gradonačelnika Splita, podržat će Branku Ramljak. Doznali smo detalje 'deala'

17.03.2021 u 10:47

Bionic
Reading

Najveći dalmatinski poduzetnik, vlasnik trgovačkog lanca Tommy Tomislav Mamić bit će nositelj liste na izborima za splitsko Gradsko vijeće, no neće se kandidirati za gradonačelnika. Njegovu podršku imat će neovisna kandidatkinja Branka Ramljak, potvrdio je Mamić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju

Prije nešto više od mjesec dana on je objavio da će se 'aktivno uključiti u kampanju', što su mnogi protumačili kao ambiciju da vodi grad, no sada je potvrdio da 'ne bi mogao odvojiti toliko vremena i energije koliko zahtijeva funkcija gradonačelnika, niti ga maksimalna javna izloženost, protokolarne obveze i medijska potražnja čine sretnim'.

'S druge strane, mislim da Branka Ramljak može biti vrlo kvalitetno rješenje, a moj pun doprinos i pomoć, naročito u organizacijskim problemima, učinit će nas timom koji može dobro raditi. Mi smo jako dobra kombinacija', rekao je Mamić za Slobodnu Dalmaciju.

Branka Ramljak, koja je po prvim istraživanjima jedna od četiri izgledna kandidata za gradonačelnicu, dosad nije izlazila u javnost s imenima svojih potencijalnih suradnika. Tek je provela kampanju kojom je željela privući osobe koje se žele angažirati, a dosad su oklijevale s ulaskom u politiku.

Kako je tportal neslužbeno doznao, između nje i Mamića postignut je dogovor po kojemu će podijeliti mjesta na izbornim listama: prvi Mamić, druga Ramljak i tako dalje. On će nominirati jednog kandidata za dogradonačelnika, ona drugoga. Neslužbeno se spominje da bi se na listi moglo naći i ime sveučilišnog profesora Dejana Kružića, eksponiranog zbog bitke protiv poslovnih banaka u slučaju Spaladium arene, no on to zasad ne želi potvrditi. Za tportal je tek kazao da 'podržava Branku Ramljak'.

  • +7
Tomislav Mamić, Tommy Izvor: Cropix / Autor: Jadran Babić

Tomislav Mamić i Branka Ramljak poznaju se otkako je ona u jednom razdoblju vodila nadzorni odbor Hajduka dok je on sjedio u njemu kao jedan od suvlasnika i veliki sponzor. U tom periodu splitski klub spašen je od stečaja te je vraćena većina prethodno nagomilanih dugova.

U svom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Mamić se požalio na tretman njegove tvrtke od dosadašnjih splitskih vlasti i na dva konkretna problema. Prvi je potencijalni hotel na Bačvicama, na kojima je otkupio projekt za koji su prethodno izdane dvije građevinske dozvole Željku Kerumu i poduzetnici Marini Wallner, no svejedno ne uspijeva započeti gradnju punih pet godina. Drugi problem je budući poslovni kompleks Tommyja na Trsteniku, na kojem je kupio zemljište prije čak 15 godina i do danas ne uspijeva pokrenuti investiciju. Ondje bi se trebalo nalaziti 'reprezentativno sjedište njegove tvrtke'.

'Išli smo redovnom procedurom, bez linkova, lobija i pritisaka, a riječ je o građevnom području koje ne traži preinaku i nema igara oko vrijednosti zemljišta - tražili smo samo da nam se daju uvjeti gradnje. To su stvari koje se rješavaju za tri, šest ili devet mjeseci. Razgovara se. Ako, kao investitor, ne možete dobiti ono što biste htjeli, kaže vam se što možete. U Splitu čekamo to već desetak godina. Očito nisam u igrama, kalkulacijama, interesnim grupama i političkim vezama, ali ja to i ne želim. Želim regularnim putem riješiti problem, a nailazim na neprimjereno i neprihvatljivo ponašanje. Istovremeno gledam i vidim, kao i drugi građani, što se sve u Splitu odobrava i gradi', rekao je Mamić.

Dodao je da je njegova tvrtka u 29 godina realizirala tri milijarde kuna projekata u više od 100 gradova i općina diljem Hrvatske, a da mu u Splitu nije izdana nijedna dozvola.