38-godišnji diplomirani kriminalist i pravnik

SDP predstavio svog kandidata za Split Antu Franića: Dijete sam ovog grada i ovih ulica, a to nosi temperament, dišpet, snagu i energiju. Ja ne odustajem

26.02.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Socijaldemokratska partija (SDP) u petak je predstavila svog kandidata za gradonačelnika Splita: bit će to Ante Franić, 38-godišnji diplomirani kriminalist i pravnik s iskustvom rada u cementnoj industriji i hotelijerstvu

Predsjednik stranke Peđa Grbin uvodno ga je predstavio na skupu na Peristilu i kazao da je 'duboko uvjeren' kako će Franić biti budući gradonačelnik.

'Šaljemo poruku da je SDP u Splitu jak i snažan i da može preuzeti vodstvo u gradu, vratiti mu optimizam. I oni koji su sumnjali sad su ovdje uz mene', rekao je Franić, referirajući na pismo velikog broja članova Gradskog odbora koji su protestirali jer se kandidira relativno nepoznata osoba, umjesto da odgovornost za izborni rezultat preuzme šef ogranka Goran Kotur. On će biti kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Ipak, na Peristilu se nije velik broj istaknutih članova stranke, kao ni nitko od potpisnika spomenutog pisma.

'Situacija u gradu je teška jer vlast HDZ-a i Keruma nema spremna rješenja za pokrenuti grad. Dijete sam ovog grada i ovih ulica, a to nosi temperament, dišpet, snagu i energiju. Ja ne odustajem', rekao je Franić.

Opisao je svoje iskustvo rada osam godina u tvrtki Cemex, potom 'na autocesti do Ploča', a onda i kao operativni direktor lanca četiri dubrovačka hotela s 250 zaposlenih. Imao je vremena za svakoga od njih, pa kaže da će ga imati i za svakog građanina.

  • +18
Predstavljanje kandidature Ante Franića za gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

'Još jedna pobjeda interesne koalicije HDZ--a i Keruma, a sada vidimo da se priključuje i njihova rezervna igračica sa klupe Branka Ramljak, donijela bi nove pobjede i novi val zapošljavanja rodbine i prijatelja', rekao je SDP-ov kandidat. Poručio je ljudima koje naziva 'GUP-kandidatima' da neće uspjesti provesti promjene koje su zamislili.

Franić najavljuje da želi riješiti problem nedostatka parkinga, zagušenih prometnica i neadekvatnih cestovnih prilaza gradu. Želi razvijati održivi turizam i pomoći građanima koji se njime bave, ali vodeći računa o ljudima koji u Splitu žive cijelu godinu.

'U posljednje četiri godine nije izgrađen nijedan kvadrat POS stanova i moj prvi projekt bit će stanovi u Kopilici. Izgradit ćemo i školu na Kili, nedopustivo je da djeca još uvijek pohađaju nastavu u tri smjene i da neke škole nemaju sportsku dvoranu', rekao je.

Najavio je transparentnost javnih financija tako što će 'svaki plaćeni račun gradske uprave ili javnih poduzeća biti dostupan na internetu. želi raditi i na uvođenju građanskog odgoja u škole.

'Naše gradske tvrtke su raštimani orkestar, u prvoj godini ćemo ih racionalizirati, povećati koordinaciju i povezati zajedničke službe', rekao je. Na primjedbu novina daje i SDP-ov mandat na vlasti obilovao uhljebljivanjem i političkim kadroviranjem u gradskim tvrtkama, odgovorio je da će uvesti transparentnost i na javnim natječajima birati najbolje, te da će direktori tvrtki imati ograničen mandat od četiri godine bez mogućnosti ostanka u tvrtki.

Tijekom trajanja SDP-ovog skupa na Peristilu, nezavisni kandidat za gradonačelnika Bojan Ivošević primijetio je da se među nekoliko desetaka okupljenih ondje našao 'dvoznamenkasti broj' zaposlenih u gradskim ustanovama i tvrtkama, umjesto da su bili na svom radnom mjestu.