MIŠLJENJA STRUČNJAKA

Angelinina odluka zastarjelo je rješenje

25.03.2015 u 12:35

Bionic
Reading

Dvije godine nakon što je obavila potpunu mastektomiju dojki, Angelina Jolie u utorak je objavila da je uklonila i jajnike i jajovode zbog straha od razvoja tumora

Slavnoj glumici od nasljednog oblika raka umrle su i majka, i baka i tetka. Za novi preventivni kirurški zahvat odlučila se prošli tjedan jer su rezultati testova krvi pokazali da postoji opasnost da se na jajnicima počeo razvijati tumor u ranoj fazi.

Jolie je prije dvije godine otkrila da ima nasljedni mutirani gen BRCA koji povećava rizik za razvoj raka dojke za 87 posto, a jajnika za 50 posto. Svoju odluku o preventivnoj mastektomiji objavila je javno cijelom svijetu što je rezultiralo udvostručenim porastom testiranja žena na rizičan gen.

Tridesetdevetogodišnja glumica ima mutaciju koja je poznata kao BRCA1, a majka joj je umrla od raka jajnika u 59. godini života. Vjerojatnost da će žena kojoj je utvrđena mutacija BRCA1 doživjeti 70. godinu života je oko 53 posto.

Analize nakon nedavne operacije pokazale su da nije imala rak na jajnicima. Uklanjanjem jajnika i jajovoda značajno je smanjila rizik od nastanka raka, ali ne i potpuno; još uvijek je ostala vjerojatnost od tri do četiri posto da bi se rak mogao razviti u susjednom tkivu trbuha.

Jolie nakon ove operacije više neće moći zatrudnjeti, a osim toga liječnici će joj u maternicu morati usaditi savitljiv plastični uređaj (IUD) koji će joj održavati potrebnu ravnotežu hormona.

Testiranje problematičnih gena BRCA1 i BRCA2 u nekim europskim zemljama poput Velike Britanije, Njemačke, Francuske i susjedne Slovenije pokrivaju zdravstvena osiguranja. U Hrvatskoj ne, no ono je ipak značajno jeftinije nego u SAD-u. Provodi se na Institutu Ruđer Bošković po cijeni koja se kreće od 550 kuna do 8.800 kuna, ovisno o tome koja se vrsta analize provodi – od najjeftinije analize jedne mutacije do pune analize gena BRCA1 i BRCA2.

Odluka je hrabra, ali ne i jedina

Jolie kaže da je novom odlukom i njezinom javnom objavom htjela ženama pokazati da imaju još jednu mogućnost izbora. Svjetski onkolozi su je pozdravili istaknuvši kako je to stvar stručne, medicinske, ali i osobne procjene.

Američki onkolog dr. Jason Knight kaže kako se nada da će ona potaknuti pacijente i obitelji da razmišljaju o kirurškom rješenju te omogućiti da ono postane dostupnije, međutim smatra da je to vrlo osobna odluka.

'To je vrlo osobna odluka koju treba donijeti na temelju dobrih medicinskih podataka', rekao je Knight.

Naš onkolog prof. dr. sc. Damir Vrbanec sa Zavoda za internističku onkologiju na KBC-u Zagreb kaže da odluka koju je donijela Jolie nije jedini mogući izbor.

'Odluka Angeline Jolie je osobna, pa je ne bih komentirao. Prije 15-ak godina bio je trend da se ženama koje su pozitivne na BRCA odstranjuju dojke i jajnici. No u novije vrijeme pokazalo se da preventivne mastektomije i uklanjanje jajnika nisu nužno najbolji izbor, odnosno da je možda bolje raditi češće pretrage', rekao je Vrbanec.

'Dijagnosticiranje BRCA bi se trebalo raditi ciljano u ženskoj populaciji, a ne nasumično. Do danas je napravljen velik napredak u dijagnosticiranju BRCA što bi trebalo ubrzati i smanjiti cijenu testova. Problem je u tome što je BRCA dosta velik gen pa na njemu nije lako odrediti mutacije. Ovaj mutirani gen predstavlja rizik i za rak dojke i za rak jajnika. Ako se uklone dojke, rizik za jajnike se neće smanjiti', objasnio je Vrbanec.

Naš onkolog ističe da je mutacija gena BRCA ipak rijetka, da uzrokuje tek oko pet posto svih rakova dojke.

'Kod nas se testiranje još uvijek rijetko radi. No čak i kada se otkrije, još uvijek ostaje otvoreno pitanje što dalje. Hoće li neka žena ići na mastektomiju ili će se odlučiti za češće kontrole, stvar je osobnog odabira i procjene stručnjaka. Budući, brži i jeftiniji testovi koje će omogućiti novi uređaji koji se razvijaju moći će se koristiti i za odabir terapija, a ne samo za donošenje odluka o kirurškim zahvatima', rekao je Vrbanec.