otvoreno tržište

Njemačka osigurala kontrolu nad preuzimanjem domaćih proizvođača cjepiva, lijekova

20.05.2020 u 12:48

Bionic
Reading

Njemačka vlada pribavila je u srijedu pravo veta na inozemno preuzimanje domaćih proizvođača cjepiva i lijekova kako bi osigurala kontinuiranu opskrbu ključnim dobrima u vrijeme pandemije koronavirusa

Vlada će prema usvojenoj uredbi moći blokirati inozemne akvizicije kompanija koje proizvode ili razvijaju cjepiva, lijekove, zaštitnu medicinsku opremu i medicinske strojevem poput respiratora.

Berlin će tako provjeravati ulagače izvan Europske unije koji žele kupiti 10 posto i više udjela u kompanijama u zdravstvenom sektoru kako bi utvrdila moguće sigurnose implikacije njihovih akvizicija. Trenutno taj prag iznosi 25 posto.

Krajem travnja ministar gospodarstva Peter Altmaier rekao je da vlada mora biti pravodobno obaviještena o interesu za kupnju udjela u ključnim tvrtkama u zdravstvenom sektoru kako bi spriječila odljev znanja i proizvodnih kapaciteta važnih za zaštitu građana.

"Tako možemo spriječiti odljev u inozemstvo znanja iz medicine i proizvodnih kapaciteta ključnih za zaštitu zdravlja stanovništva", objasnio je tada Altmaier.

Svijet je u početnoj fazi pandemije koronavirusa svjedočio žestokoj navali na dobra koja se smatralo ključnima za borbu protiv Covida-19, podsjeća Reuters.

Tako je američka vlada prema pisanju nekih medija pokušala kupiti Curevac, inovativnog njemačkog proizvođača lijekova koji radi na razvoju cjepiva za Covid 19. Curevac je opovrgnuo izvješća o američkoj ponudi.

Neki u njemačkoj industriji ne slažu se s najnovijim potezom vlade u Berlinu, tvrdeći da šalje pogrešan signal u vrijeme krize.

„U krizi je još važnije zalagati se za otvorena tržišta“, smatra član odbora Federacije njemačke industrije Stefan Mair.