nije prihvatila

Angela Merkel odbila Guteressovu ponudu za posao u UN-u

19.01.2022 u 12:09

Bionic
Reading

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je posao koji joj je u Ujedinjenim narodima ponudio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres

Guterres je predložio Merkel da predsjeda savjetodavnim tijelom kojeg čine bivši čelnici država i vlada, doznaje se iz izvora Ujedinjenih naroda.

"Merkel je prošlog tjedna razgovarala s glavnim tajnikom UN-a, zahvalila mu i odgovorila mu da neće prihvatiti ponudu", priopćio je ured bivše kancelarke za agenciju Dpa.

Bivša njemačka kancelarka (67) već je prije nedavnih njemačkih parlamentarnih izbora najavila kako se neće kandidirati za novu dužnost u stranci te da se nakon 16 godina na dužnosti kancelarke povlači iz političkog života.

Njezin nasljednik na dužnosti kancelara postao je socijaldemokrat Olaf Scholz, koji je bio ministar financija u Merkelinoj koalicijskoj vladi.

Njemački socijaldemokrati (SPD) dobili su najviše glasova na izborima u rujnu te su početkom prosinca, zajedno sa Zelenima i Liberalno-demokratskom strankom (FPD), sastavili novu vladajuću koaliciju i oformili novu njemačku vladu.

Merkel je vrlo malo u javnosti govorila o svojim planovima nakon što napusti dužnost kancelarke.

Savjetodavno tijelo koje je Angeli Merkel predložio Guterres jedan je od glavnih reformskih projekata glavnog tajnika UN-a u njegovom drugom mandatu, koji počinje u siječnju.

Taj bi panel, prema zamisli, trebao identificirati globalna javna dobra i druga područja od zajedničkog interesa, u kojima se pokazalo najpotrebnijim unaprijediti upravljanje njima. Panel bi također trebao predložiti načine kako da se to postigne. Primjer takvog javnog dobra je ozonski omotač, ili pitanje sigurnosti letenja kao i globalna trgovina.