BOĆARSKI GENIJ I NEZAUSTAVLJIVI GALEB

Anette, vrati se iz Kopenhagena, Cvele te čeka na otoku Kapriju već pola stoljeća!

dodjem-vidim-ne-vjerujem-predlozak

dodjem-vidim-ne-vjerujem-predlozak

Izvor: tportal.hr / Autor: Krešimir Dujmović

Nema tko ne zna za Cvelu. Tako kaže svjetski momak od 80 godina, velemajstor boćanja i kuglanja, za kojim se nekad uzdisalo po Italiji, Švedskoj, Danskoj, Njemačkoj. Brijao je s Claudijom Cardinale po Opatiji, zaveo Slavicu Ecclestone, oženio talijansku prvu pratilju i zaradio lisice na rukama zbog loše naciljanog uleta. Ne, stvarno, privela ga je policija. Pitanje koje si je u životu postavilo najmanje 600, 700 žena, ponovit ćemo i danas - tko je i što je Svetko Radovčić? Cvelu zanima nešto drugo – gdje je Anette Joergensen?

Timun čvrsto u ruci. Pogled u provu. Plovim prema Kapriju kroz šibenski kanal. Pored mene svježe nasukana jahta. Trebalo bi je konzervirati na mjestu koliko senzacionalno priča priču o ljudskoj gluposti. Kaprije je daleko za ovih 6-7 čvorova, koliko maksimalno mogu razviti. Ne bih išao da nisam čuo za legendu koja danonoćno zabavlja jahtaše, širokogrudno se razbacuje libidom i baca u sjenu lokalnu mušku populaciju količinom muda. Cvele. Najbolji boćar regije, regionalni prvak Njemačke u kuglanju, tip koji je još kao klinac bacao kamenčiće u more gađajući isto mjesto na površini. Poslije bi zaronio da vidi je li mu uspjelo napraviti hrpicu.

Sunce piči, stižem u valu s druge strane brda pod kojim se nalazi mjesto. 20 minuta kasnije spuštam se na središnju rivu, pitam za Cvelu i, eno ga, upravo prolazi. Kaprijski Casanova pari mi Berlusconi, nešto viši, ali s istim samozadovoljnim smiješkom na faci. 'Nema 'ko ne zna za mene', veli mi. 'Ove sam godine igrao s Brnićem i Milićevićem, svjetskim prvacima u štafetnom izbijanju, dovodim ih ovamo za koji dan... Nego, reci, što te zanima?'.

Iskreno, nisam o Cveli znao apsolutno ništa, osim da se bez beda uvaljuje dvadesetogodišnjakinjama, da je navodno bio s 2000 žena i da svojom šarolikom pojavom zabavlja sve koji stignu na otok. Recimo, definitivno nisam znao da je 5, 6 godina redovito sezonski galebario s Vladom Kalemberom. Od '70. do '75. odrađivali bi rutu od primoštenske Aurore do Biograda na Moru: 'joj, stari, to je bila ludost. U to vrijeme imao sam nekoliko lokala, najnoviji Mercedes... Cure su se u Vodicama svađale koja će s nama u Hotel Punta gdje je Vlado iznajmio apartman'.

krešimir dujmović

krešimir dujmović

Izvor: tportal.hr / Autor: krešimir dujmović


Zlatni Cvele na kaprijskoj rivi

Cvele ne bi da ja previše o ženama, okreće priču na boćanje, ali ne može izdržati: 'radio sam u Opatiji kao konobar, 12 godina bih dolazio tamo svako ljeto. Proveo sam tri dana u hotelu s Claudijom Cardinale, eeej... Umrla je ove godine. Joj, što sam radio... Pa, mijenjao bih ih tri u jednoj noći'.

'Dobro, Cvele, čujem da si bio s 2000 žena, je l' to stvarno istina?', pitam amaterski. – 'Ma ne, daj nemoj me to pitat', šta ćemo o tome sad pričat', al', ne znam... Bilo ih je 600, 700 sigurno', pokušava Cvele promijeniti temu, ali i on i ja znamo da je ovo zanimljivije od regionalne kuglaške lige u Njemačkoj. Nastavlja kaprijski galeb o trofejima, pada ime Slavice Ecclestone. Veli da su se romantično družili, poslije čak dopisivali. Kao tip koji je imao prvi gliser na Kapriju, nije mu bilo strano odvesti koju Šveđanku s donje strane otoka Žirja, napuhati luftić i odraditi nekoliko evolucijskih plesnih pokreta.

'Nisam zgodan, nisam lip, al' sam zajeban tip', smije se Cvele i vraća priču na kuglački klub koji vodi u Freiburgu. Popustili su s boćanjem na otocima, kaže. 'I ja sam malo popustio zbog godina, ali kao dijete, uh, pa igrao bih se smokvama koje još nisu zrele, zvali smo ih 'na dumaće'. Dvaput sam bio prvak s kuglanjem. 2002. i ove godine. U svim trima disciplinama na republičkom natjecanju u Njemačkoj. Ali sam imao najbolji rezultat od svih kategorija.'

Vraćamo se vođeni nekom čudnom gravitacijom na pustopoljine ljubavi i seksa. Pitam Cvelu za čim najviše žali. Malo pogleda u stranu i ispali: 'što nisam nikada ponovno vidio Anette Joergensen. Moja prva ljubav. Upoznao sam je u Opatiji '62. Živjela je na adresi Navskovej 39. Dolazio sam dva puta poslije po deset dana k njoj. Nakon 10, 15 godina tražio sam je u Kopenhagenu, ali promijenila je adresu. Gledao sam po internetu i mislim da je završila u Kaliforniji. Nisam, doduše, siguran da je to ona. Sigurno se udala i promijenila prezime'.

Anette, neprežaljena vatra osamdesetgodišnjeg momka s Kaprija koji mi veli da su muškarci aktivni do najviše šezdesete, ali on... Njega pere do dan-danas. Ne gleda ništa iznad četrdeset godina, presreće apsolutno svaku jahtašicu, pleše najviše po selu, a lokalni tipovi, čak i daleko mlađi, kad prolaze s curama, kažu – 'Cvele, malo dalje od mene!'. Svetko se nije libio svojedobno upasti i Sanaderovoj kćeri u restoranu obližnje uvale: 'rekao sam joj – morate me probati, ja sam kao crno vino. Kad ono, nešto kasnije dolazi policija. Stavili su mi lisice i odveli me. Prvi put u životu'.

Svetko Radovčić. Nenormalno odan torcidaš u emigraciji. Što će reći da je odgledao sve utakmice koje je Hajduk odigrao u Europi u periodu od '68. do '85. godine. Čovjek koji si je zavrtio život oko kugla i kuglica i još uvijek ne posustaje. Biznisi od nekad su mu redom propali, ali koga briga. Trećina života mu je prošla u seksu. Zavidan rezime. Jasno, daje mi savjet za kraj: 'ne smiješ dati ženi da ona vlada prema tebi. Nego, da se ja osjećam prema njoj. Da to bude osoba koju ja želim. I moraš primijetiti koja je bacila oko na tebe. A onda je moraš držati kao kad uhvatiš oradu. Kad vuče, moraš je puštavati, a kad se ona smiri, moraš je povući. Pokazuješ inteligenciju, smirenost, a ne da si robustan i da se hvališ'.

A danas sutra, ne sumnjam, Anette će pristati na Kaprije i nadoknaditi mu za propuštene godine. Cvele će biti spreman. Odrađuje pripreme svakodnevno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!