koristan alat

Anđelko Milardović pokrenuo specijalizirani portal o migracijama

25.10.2019 u 11:34

Bionic
Reading

U Splitu će se u subotu 26. listopada održati međunarodna znanstvena konferencija na vrlo aktualnu temu 'Globalizacija migracija, antiimigrantske stranke i ksenofobija'

Konferenciju organiziraju Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu. Kroz četiri tematske cjeline raspravljat će se o globalizaciji migracija i globalnim migracijama; migracijama, azilu i pitanjima sigurnosti na području Europske unije i jugoistočne Europe u kontekstu društva rizika; fenomenu antiimigrantskih stranaka i ksenofobije u EU u 21. stoljeću te utjecaju globalizacije migracija na hrvatsko društvo i državu u 21. stoljeću.

Bit će i predstavljen specijalizirani znanstveni portal Demos Migrant Portal kao jedinstveno mjesto, odnosno platforma koja obuhvaća bazu podataka o temi migracija na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Kako nam je kazao autor, portal ima 2500 linkova što će biti koristan alat svima koji se bave temom migracija.

Svrha portala je sistematizacija znanja i informacija o demografiji i migracijama. Portal ima epistemologijsku i policy dimenziju te je nastao u sklopu međunarodnog znanstvenog projekta globalizacija migracija (www.globemigrant.com).

Ciljne korisničke skupine su znanstvena zajednica iz društvenih i humanističkih znanosti, državna uprava RH, uprava EU-a, međunarodne institucije, politika i mediji. Portal je neprofitni digitalni medij te slijedi logiku otvorenih javnih izvora. Rad i razvoj portala financirat će se reklamama, sponzorstvima, donacijama te potporama različitih domaćih i međunarodnih institucija.