PAKETI S EKSPLOZIVOM

Anarhisti odgovorni za napad u Ateni

30.12.2010 u 18:38

Bionic
Reading

Grčka policija za napad u Ateni sumnjiči grčku radikalnu anarhističku skupinu, koja je preuzela odgovornost za slanje paketa s eksplozivom u studenome, a njezinim članovima suđenje je zakazano za 17. siječnja

'Riječ je o planiranu terorističkom napadu i, po prvim policijskim procjenama, čini se da se ekstremističke skupine mobiliziraju zbog suđenja osobama za koje se sumnja da pripadaju skupini Urota ognjenih ćelija', rekao je policijski glasnogovornik Thanasis Kokalakis.

Ministar za zaštitu građana Christos Papoutsis rekao je pak za medije da je 'grčka protuteroristička policija mobilizirana i da ispituje sve moguće tragove'. Snažna detonacija odjeknula je u četvrtak ujutro ispred zgrade suda u Ateni, počinivši znatnu materijalnu štetu. Nešto ranije druga naprava je eksplodirala u Buenos Airesu, ispred zgrade grčkog veleposlanstva, uz manju štetu.

Po Kokalakisovim riječima, zasad 'nije dokazana povezanost eksplozije u Ateni i napada u Buenos Airesu'.

Skupina Urota ognjenih ćelija, koja je povezana s grčkim anarhističkim pokretom, preuzela je odgovornost za napade pošiljkama s eksplozivom u studenome na inozemna veleposlanstva u Ateni i na europske čelnike, u kojima je jedna osoba ozlijeđena.