moguće i bujične poplave

Analiza neuobičajene ciklone koja prodire nad Hrvatsku: Vikend lokalno može donijeti više kiše nego što padne u mjesec dana, spominju se pijavice i tuča

16.07.2021 u 10:35

Bionic
Reading

Portal Meteo Adriatic napravio je analizu meteoroloških prilika u Hrvatskoj tijekom vikenda. Kažu da ćemo se naći na udaru ciklonalnog sustava koji nije uobičajen u ljetnom dijelu godine u našem području

'Nad našim krajevima nalazit će se izražen ciklonalni vrtlog koji će se polako premještati prema jugoistoku s centrom u blizini Jadrana. Sustav će osim u slobodnoj atmosferi imati dosta dobro definiran prizemni centar niskog tlaka koji će se nalaziti ponešto istočnije u odnosu na visinski centar, što je indikator vjerojatnog jačanja sustava od petka prema nedjelji. Krajem nedjelje očekuje se okludiranje i postupno slabljenje ciklonalnog sustava, javlja Meteo Adriatic.

'Riječ će biti o ciklonalnom sustavu kakav nije uobičajen u ljetnom dijelu godine u našem području. Osim toga, unatoč vrlo promjenjivom vremenu koje će sustav donijeti sa sobom te lokalno obilnoj oborini i mjestimičnim neverama, možda neočekivano – neće značajno zahladiti u odnosu na aktualne temperature zraka, izuzev u vremenu izravnog djelovanja oborine na temperaturu na nekom mjestu.

Uz spomenute temeljne sinoptičke uvjete, nad regijom će kružiti prilično nestabilna zračna masa (modelirane vrijednosti nad Jadranom, MLCAPE > 1000 J/kg u subotu te mjestimično > 2000 J/kg u nedjelju, MUCAPE moguće i do ~ 3000 J/kg; uz temperaturu rosišta do 23°C). Prema modelima NWP-a ne očekuje se značajno vertikalno smicanje u sloju 0-6 kilometara, što bi trebalo ograničiti razvoj konvektivnih sustava vjerojatno do multićelijskih tipova, no uz nešto povećano smicanje donjih slojeva (ponegdje iznad 15 m/s 0-1 km) i spiralnost ponegdje preko 500 m2/s2, čini se da nije isključena mogućnost mjestimičnog razvoja morskih pijavica. Pojava lokalne tuče također je izvjesna uslijed značajnih CAPE vrijednosti.

Lokalno treba računati na veliku količinu oborine, možda i vrlo obilnu, a to se posebice odnosi na subotu i to sjeverniji dio Jadrana i gorske krajeve unutrašnjosti. Ipak, neverini i grmljavinski pljuskovi mogući su već i u petak, a također i u nedjelju, s time da bi u nedjelju trebali biti češći u Dalmaciji i također nešto manje obilni i manje intenzivni nego u subotu na sjevernom dijelu.

Najintenzivniji procesi nevremena, čini se, mogu se očekivati na otvorenom moru i prema talijanskoj obali. U kopnenim krajevima naše regije također će se osjetiti značajna promjena vremena. Obilna kiša i mjestimična tuča moguće su pojave posvuda u regiji, a od kopnenih krajeva posebno u planinskom području, iako i drugdje može pasti obilna oborina u kratkom vremenskom periodu. Stoga nisu isključene poplave uslijed značajne kiše.

Unatoč povećanoj naoblaci, očekivanoj oborini i mjestimičnom nevremenu, ne treba računati na bitno zahlađenje. Pritjecanje tople zračne mase u prizemnom sloju atmosfere potencirat će vertikalni gradijent temperature ispod hladnijeg zraka na visini u ciklonalnom vrtlogu, ali usput će zadržati visoke prizemne vrijednosti temperature zraka. Štoviše, prema modelima, i unatoč pretežno sjeveroistočnom strujanju zraka, najtoplija bi mogla biti nedjelja u nizu analizirana tri ciklonalna dana (petak-subota-nedjelja). Nešto svježija trebala bi biti subota, kad će u većem dijelu regije biti ponajviše naoblake i oborina. Naravno, u oborinskom području temperatura će nakratko značajnije pasti.'