eu izbori 2024.

Analitičar upozorio na ogroman propust DIP-a, evo kako su oni sve objasnili

09.06.2024 u 18:50

Bionic
Reading

Današnji izbori za zastupnike u Europskom parlamentu na osam birališta na samoborskom području trajat će do 20.30, umjesto do 19 sati, zbog održavanja Zagreb Delta Rallyja, a pojavila se sumnja je li takva odluka Državnog izbornog povjerenstva (DIP) sukladna Zakonu o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske

Zbog održavanja relija neko vrijeme neće biti moguć pristup osam biračkih mjesta na samoborskom području, pa je zato DIP u petak donio odluku da će se na tim biralištima moći glasati od 7 do 20.30, a ne do 19 sati, kako je to predviđeno zakonom. Politički analitičar Žarko Puhovski za Jutarnji list ustvrdio je da ta odluka DIP-a nije utemeljena na zakonu.

'DIP je svojim priopćenjem dvostruko povrijedio članak 46. stavak 1. zakona koji kaže da glasanje traje neprekidno od 7 do 19 sati. Nadalje, može se razumjeti da bi se takva odluka donijela zbog izvanredne situacije, recimo poplave, no ovdje je riječ o činjenicama koje su bile dugo unaprijed poznate, i kada će biti izbori i kada reli, pa se moglo promijeniti rutu relija ili lokacije izbornih mjesta. Ako to nije bilo moguće, onda izbori moraju imati prednosti pred relijem', rekao je Puhovski za Jutarnji list.

Također problematizira objavljivanje izlaznih anketa u 19 sati jer je zakonom određeno da se procjene izbornih rezultata ne smiju objavljivati dok se ne zatvore birališta, a to će u samoborskom slučaju biti tek u 20.30. Zato smatra da bi DIP trebao zabraniti objavljivanje izlaznih anketa do 20.30 kako se ne bi kršio zakon. Za objašnjenje situacije pitali smo glasnogovornika DIP-a Slavena Hojskog, a on kaže da je Puhovski u pravu što se tiče onoga što piše u zakonu, ali i objašnjava zašto se DIP odlučio na ovakvu odluku.

  • +8
Hrvatski političari glasali na izborima za Europski parlament Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Svjesni smo da je to rubno, ali mi smo tek u petak doznali za tu situaciju da zbog održavanja relija neće biti moguć pristup na osam biračkih mjesta, a tada je bilo prekasno da se ona presele. Ključno nam je bilo osigurati da birači i na tim biračkim mjestima imaju na raspolaganju 12 sati za glasanje, kao i svi ostali u Republici Hrvatskoj. Smatramo da bi izbori sigurno 'pali' da smo inzistirali na tome da se i na tim mjestima glasa do 19 sati, a to bi značilo da su ti birači oštećeni jer su imali manje vremena za glasanje', objasnio je Hojski za tportal.

Kada je riječ o objavljivanju izlaznih anketa, Hojski kaže da nisu išli na produženje zabrane koja bi trajala do zatvaranja birališta u Samoboru, odnosno do 20.30, zato što je riječ o samo osam biračkih mjesta, a da je na ovim izborima cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, pa se tu radi o malom broju birača. Također podsjeća da u nekim europskim državama u kojima glasaju hrvatski državljani, poput Irske ili Portugala, glasanje traje do 20 sati, pa se svejedno izlazne ankete u Hrvatskoj objavljuju u 19 sati.

sve osim nogometa

Učitavanje...