naručene ankete

Amsterdamska koalicija druga snaga za EU izbore? Istraživanje su sami naručili, a ima još jedna zanimljivost

18.01.2019 u 19:41

Bionic
Reading

Za četiri mjeseca hrvatski će građani opet na izbore, one za Europski parlament. Iako nijedna politička stranka još nije izašla s imenima kandidata, grupiranja na političkom spektru već su počela. Već se procjenjuju šanse pojedinih stranaka, a neki su naručili i svoja istraživanja

Među onima koji su odlučili testirati svoju popularnost je i GLAS, odnosno Amsterdamska koalicija, koja je od agencije Ipsos naručila istraživanje provedeno u prosincu na 1000 ispitanika.

Ono je, između ostalog, donijelo iznenađujuće podatke o samom GLAS-u. Tako je na pitanje u kojoj je stranci Anka Mrak Taritaš samo 47,2 posto ispitanika znalo da je ona članica GLAS-a. Više od polovice ili nije znalo ili je mislilo da je Mrak Taritaš još uvijek članica HNS-a ili neke druge stranke.

Stoga je stranka u istraživanju navedena kao GLAS Anke Mrak Taritaš, što ju je, ako se gledaju same stranke, u anketi dovelo čak do četvrtog mjesta popularnosti za europske izbore, sa 8,8 posto. Čak i u samom GLAS-u priznaju da povezivanje imena stranke s imenom čelnice objašnjava takav visok rejting.

Još bolje rezultate pokazalo je istraživanje kada se u obzir uzmu koalicije jer Amsterdamska koalicija ima iznenađujuće rezultate. Odgovori sigurnih birača pokazali su da bi, da su danas europski izbori, HDZ osvojio 20,1 posto, a odmah iza njih bila bi Amsterdamska koalicija s 12,5 posto. Na trećem mjestu bio bi Živi zid s 10,8 posto, a na četvrtom SDP s 10,6 posto.

Amsterdamska koalicija, koja je naručila anketu, u igru je stavila i hipotetski Lijevi blok stranaka, u koje ubraja i Daliju Orešković, Bojana Glavaševića, Zagreb je naš! i Novu ljevicu, te Desni blok, u koje ubraja Hrast, HSP, HSP AS, Neovisne za Hrvatsku te Željku Markić. Takva ujedinjena ljevica osvojila bi 9,4 posto, a desnica 8,9 posto glasova.

Most, pokazuje istraživanje, osvojio bi 7,5 posto, a Bandićeva stranka 5,1 posto. Pametno osvaja 2,5 posto, a HNS 0,2 posto.

Istraživanje je rađeno u prosincu i stoga ga treba uzeti sa zadrškom. Naime, od tada je Amsterdamskoj koaliciji pristupio HSU, a također je vrlo vjerojatno da će na europske izbore zajedno ići HNS, SDSS i HSLS, ali i da bi se Dalija Orešković mogla povezati sa strankom Pametno.

Politički analitičar Ivan Rimac pojašnjava zašto još treba pripaziti na rezultate ovog istraživanja, za koje priznaje da ga je napravila agencija koja je lider u ispitivanju mijenja birača.

'Tim bih rezultatima vjerovao, ali u mjeri koliko ocrtavaju današnje stanje, ne ishod izbora. Oni predstavljaju samo startne pozicije nakon kojih slijedi kampanja s kojom će ući u izbore, a kampanja je ta koja treba promijeniti mišljenje birača, eventualno još nekoga pridobiti. Ankete ne pokazuju koliko je ukupno izjašnjenih, ankete sada pokazuju kakvo je stanje među onima koji su unaprijed odlučili', kaže Rimac za tportal.

  • +52
Anka Mrak Taritaš Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'To je slika trenutka i svako pregrupiranje i svaka izjava koja će uslijediti može dizati ili spuštati rejting. No u 90-ima se pokazalo da su lijevi birači dosta pažljivi i da pomno gledaju što je alternativa desnici. Bira se opcija koja se najbolje može suprotstaviti desnoj opciji', kaže Rimac.

Međutim, priznaje da raste popularnost Amsterdamske koalicije. 'Amsterdamska koalicija je skupina stranaka na ljevici koja raste sukladno krizi SDP-a, koji je bio lider na ljevici. Što se ta kriza duže vuče, to je veća šansa koalicije da privuče glasove glasača ljevice. Ta koalicija se ipak veže za neke osobe koje su pokazale dosljednost u političkom djelovanju i daju sigurnost biračima da će njihovo ideološko shvaćanje biti zastupljeno', kaže Rimac.

Naravno, među takve osobe ubraja se i Anka Mrak Taritaš kao najpopularnije lice Amsterdamske koalicije. 'Ona je potezima i sukobom s Vrdoljakom pokazala izuzetnu dosljednost, a njena popularnost u Zagrebu bila je vidljiva i na lokalnim izborima, gdje je izgubila za dlaku. Ostale članice koalicije samo daju do znanja da je okupljanje oko GLAS-a ono što predstavlja izvjesnu snagu. To nije skup mrvica, nego okrupnjavanje koalicije koja nije nerealna i garantira svojim liderima da se radi o dosljednim političkim akterima. Što se tiče Mrak Taritaš, najbolje se njena uvjerljivost može mjeriti po tome što je Amsterdamska koalicija lako premostila probleme IDS-a oko brodogradilišta u Puli i probleme Jakovčića s Uljanikom te izašla neokrznuta', kaže nam Rimac.