dojadilo im

Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada kako bi odvratili goste; u gradu više turista nego što ih posjeti Hrvatsku

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.12.2022 12:47
  • Objavljeno 10.12.2022 u 12:47
Zabranjeno pušenje!

Zabranjeno pušenje!

Izvor: Profimedia / Autor: Bert de Boer / Alamy / Alamy / Profimedia

Dužnosnici u Amsterdamu planiraju zabraniti pušenje marihuane u centru grada u jednoj od niza mjera za sprječavanje pretjeranog tulumarenja turista i zaštitu područja za lokalno stanovništvo. Očekuje se da će nova pravila uglavnom utjecati na noćni život. Dužnosnici su rekli da otvoren i slobodan karakter Amsterdama daje posjetiteljima pogrešan dojam da "sve može proći i da je sve dopušteno".

Zahtijevat će se da catering i prostitucija u izlozima prestanu ranije navečer i postavit će se stroža ograničenja za momačke večeri i organizirane posjete pubovima. Gradske vlasti planiraju kampanju obeshrabrivanja međunarodnih turista da dođu u Amsterdam kako bi se "oslobodili".

Planirana zabrana pušenja trave u dijelovima centra grada nije usmjerena na prodaju u kafićima, već na konzumaciju na otvorenom na određenim trgovima i ulicama. Naplaćivat će se visoke novčane kazne prijestupnicima.

Amsterdamski dužnosnici žele zaštititi središte grada od "pretjeranog turizma", odnosno da dolazi više posjetitelja nego što to područje može podnijeti.

Očekuje se da će 2023. doći 18 milijuna posjetitelja, a gradske vlasti navode da je limit 20 milijuna. Hrvatsku je kroz cijelu 2021. posjetilo 12,8 milijuna turista. Amsterdam ima 900.000 stanovnika, a gradsko vijeće trebalo bi donijeti stroža pravila uoči Božića.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!