IZBJEGLIČKA KRIZA

Amnesty International upozorava na nehumanu Sloveniju

19.10.2015 u 15:57

Bionic
Reading

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, koja prati krizu s izbjeglicama u Sloveniji nakon što je ta zemlja ograničila priljev migranata koji dolaze na slovensko-hrvatsku granicu, prosvjedovala je u ponedjeljak protiv načina na koji se s njima postupa u Sloveniji pozvavši slovenske vlasti da spriječe produbljivanje humanitarne katastrofe

S migrantima koji su sinoć prispjeli iz Opatovca vlakom na slovensko-hrvatsku granicu, a onda u vrlo malim skupinama propuštani u Sloveniju bila je i Barbara Černaškova iz Amnestay Internationala, koja upozorava da se sve može razviti u dublju humanitarnu krizu ako slovenske vlasti ne pokažu više razumijevanja.

Ona je za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekla da su hrvatske vlasti na prijelaz sa Slovenijom dovele vlak s 1800 migranata, među kojima je mnogo žena i djece, kojima su po lošem vremenu slovenski organi priječili prelazak granice, a hrvatska policija im je onemogućavala da se vrate.

"Oni su tako ostali zarobljeni u međuprostoru između nadzornih točaka, po kiši i bez ikakvog skloništa", kazala je djelatnica AI-a, dodavši da je među njima bilo i djece te malih beba umotanih u dekice koje su dobili još u Hrvatskoj.

"Bili su gladni, bez hrane i zdravstvene njege, sjedili su između drveća", kazala je predstavnica Amnesty Internationala upozorivši na hladnoću i teške vremenske prilike koje su noću vladala na granici.

"Radi se o kršenju ljudskih prava", kazala je Černaškova, dodavši da se proces ulaska migranata i njihove registracije mora ubrzati te da je u suprotnosti s međunarodnim standardima priječiti im postupak u kojemu mogu zatražiti međunarodnu pomoć.

"To je u suprotnosti s međunarodnim obvezama Slovenije", kazala je pozvavši na humaniji odnos prema izbjeglicama i migrantima.

Amnesty International zatražio je i bolju suradnju zemalja u regiji na protoku migrantskog vala, podsjećajući da je za popodne na granicu sa Slovenijom najavljen dolazak još jednog vlaka iz Opatovca sa skoro 2000 izbjeglica, za koji slovenske vlasti najavljuju da ga neće primiti jer ne mogu kontrolirati tako velik dolazak i prijelaz izbjeglica preko Slovenije u Austriju.

"Već vidimo katastrofalne posljedice jer je Mađarska zatvorila granice za izbjeglice i tako stvorila usko grlo na balkanskoj ruti, a kriza će se još produbljivati ako ne bude zakonitih načina i trasa kojima izbjeglice mogu doći u europske države", poručili su iz Amnesty Internationala i založili se za bolju suradnju država na putu koji izbjeglice i migrante iz Turske i Grčke vodi prema središnjoj Europi i Njemačkoj, pri čemu bi u svakoj državi na svom putu morali biti odgovarajuće zbrinuti.