ESTHER GITMAN

Amerikanka u Sisku: Stepinac je za Hrvate najveći duhovni i vjerski vođa

11.02.2020 u 17:11

Bionic
Reading

Američka povjesničarka židovskog podrijetla Esther Gitman rekla je u utorak na tribini o blaženom Alojziju Stepincu u Sisačkoj biskupiji da je 75 godina nakon što je završio Drugi svjetski rat Stepinac za Hrvate najveći duhovni i vjerski vođa, a za mnoge je već sada svetac čija se kanonizacija iščekuje.

Esther Gitman bila je gost tribine održane pod nazivom "Važnost nadbiskupa Stepinaca i njegova djelovanja za razumijevanje vrijednosti judeo-kršćanske etike".

Rekla je kako je cilj predavanja prikazati Alojzija Stepinca onako kako ga je ona upoznala kroz tisuće pročitanih dokumenta o njemu i razgovora s preživjelim Židovima koje je spasio.

"Ovi izvori pokazuju Stepinčevu svakodnevnu borbu protiv četiriju diktatorskih režima s kojima se suočavao tijekom života", rekla je Gitman.

Podsjetila je kako se Stepinac tijekom ratnih godina brinuo za skupine i pojedince.

"Kada je shvatio da se još više može učiniti promjenom svog stajališta o obraćenju Srba, Židova i ostalih na katoličanstvo, dao je uputu kleru kako je nužno primiti osobe židovske ili pravoslavne vjeroispovijesti kada se nalaze u smrtnoj opasnosti i ispuniti im želju da ih se konvertira na katolicizam kako bi ih se spasilo", rekla je Gitman.

"Ne zahtijevajte od njih nikakvo specijalno vjersko znanje, jer pravoslavni su kršćani kao i mi, a židovska je vjera ona iz koje kršćanstvo vuče svoje korijenje. Uloga je i zadaća kršćana u prvom redu spasiti ljude. Kada prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva, ostat će u našoj Crkvi oni koji budu konvertirali zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prođe, vratiti u svoju', prenijela je Gitman Stepinčeve riječi.

  • +8
Andrej Plenković, Gordan Jandroković i ministri u Krašiću na 60. obljetnici smrti Alojzija Stepinca Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Govoreći o njegovu stradanju tijekom komunizma, Gitman je istaknula kako su mnogi službenici Titove vlade prepoznali da su optužnice bile lažne zato što su ustaše prekršili sve propise Crkve te da Stepinac nije bio njihov pristaša, ali su se bojali o tome govoriti.

"Na primjer Milovan Đilas, Titov bivši tajnik za propagandu i medije, je izjavio - prvo: 'Problem koji je Stepinac imao s Titom nije bila njegova politika prema ustašama, već njegova politika prema komunistima i ponajprije njegova vjernost Rimu.' Drugo, na upit zašto mu je kazna bila tako stroga, odgovorio je: 'Da vam iskreno kažem, ja mislim, i to ne samo ja, da je Stepinac besprijekoran čovjek, jakog i neslomljivog karaktera. Iako zaista nevin, on je optužen, ali, opet, povijest nam često nudi primjere nevinih ljudi optuženih zbog političkih potreba'", podsjetila je Gitman.

U prepunoj dvorani sv. Ivana Pavla II. predavanje je moderirao rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, a sisački biskup Vlado Košić na početku je pozdravio gošću i sve nazočne.

Istaknuvši kako kako joj je zadovoljstvo ponovno biti u Hrvatskoj, Esther Gitman biskupu je darovala križ iz Svete Zemlje te knjigu Psalama na hebrejskome i engleskom jeziku.