STRATEŠKA LETEĆA TVRĐAVA

Amerikanci u borbi protiv ISIL-a prvi puta koriste B-52

21.04.2016 u 20:50

Bionic
Reading

Američka vojska prvi je put za vrijeme trajanje operacije protiv ogranka terorističke organizacije tzv. Islamske države u Iraku upotrijebila strateške bombardere B-52, priopćili su vojni dužnosnici u Pentagonu

Prema riječima Stevena Warrena, predstavnika vojnog zapovjedništva SAD-a na Bliskom istoku, bombardirano je skladište streljiva ISIL-a u blizini iračkog grada Kajara

On nije precizirao koju vrstu naoružanja je američka vojska koristila prilikom bombardiranja, ali je dodao kako će američki B-52 nanositi precizne zračne udare na teroristička uporišta kao što je to slučaj bio i u proteklih 20 mjeseci.

Avion B-52 je višenamjenski bombarder dalekog dometa druge generacije. U usporedbi s ostalim bombarderima u svojoj kategoriji, B-52 ima veći domet i može ponijeti najveći teret. B-52 se u američkom ratnom zrakoplovstvu koristi od 1955., a zahvaljujući svojim superiornim performansama na visokim podzvučnim brzinama te relativno niskim troškovima održavanja ovaj bombarder je ostao u uporabi iako su s vremenom čak tri nova bombardera projektirana kao njegova zamjena.

Prije 11 godina proslavio je 50. godišnjicu kontinuirane operativne upotrebe, a američko ratno zrakoplovstvo ga još uvijek nema namjeru povući iz upotrebe.