PREPORUKA IZ BRUXELLESA

Amerikanci u bijegu od Trumpa, preselite se u Zagreb

15.11.2016 u 12:18

Bionic
Reading

European Best Destinations (EBD), neprofitna briselska organizacija za promicanje kulture i turizma u Europi, poziva Amerikance koji nakon pobjede građevinskog magnata Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima razmišljaju o preseljenju u inozemstvo da razmotre 14 europskih destinacija. Na visokom četvrtom mjestu, iza Porta, Beča i Amsterdama, našao se Zagreb. Kao balkansko odredište za ponovno stjecanje duševnog mira, traumatiziranim Amerikancima preporučuje se i crnogorski Kotor

Zagreb se nudi Amerikancima kao glavni grad Hrvatske, jedne od najljepših europskih zemalja.

Zagreb je savršen grad za ostvarenje novog života u Europi. Sve je tu: prekrasni muzeji, šarmantan centar i divni tradicionalni parkovi uvršteni među najbolje gradske parkove u Europi; povrh toga, svega nekoliko sati dijeli vas od najljepših europskih plaža, a zimi čak možete skijati na planinskim obroncima iznad Zagreba. Pred Božić grad postaje magičan, na oduševljenje mladih i starih. Želite li promjenu u životu, otkrijte hrvatsku prijestolnicu i odložite svoju prtljagu u jednom od najljepših gradova Europe', savjetuje European Best Destinations.

'Dočekat će vas raširenih ruku'

Ta vodeća europska turistička platforma i inače služi kao veliki promotor Hrvatske. Ove godine najboljom europskom turističkom destinacijom proglašen je Zadar, s najviše osvojenih online glasova - više od 50 tisuća - u deset godina natjecanja. Prethodno, viška Stiniva proglašena je najljepšom europskom plažom, a Advent u Zagrebu najboljim u Europi u konkurenciji 20 gradova.


Pod naslovom 'Najbolje destinacije za život u Europi ako želite napustiti SAD', EBD čitateljima u Americi koji 'nakon nedavnih događaja' traže odušak poručuje da je sada jedinstvena prilika da se bace na nešto novo te otkriju povijest, kulturu i bogatstvo Europe. Stoga su za traumatizirane Amerikance odabrali nekoliko odredišta poznatih po srdačnoj dobrodošlici, u kojima ljudi sretno žive u zajedništvu.

'Otkrijte najbolje europske destinacije u kojima možete pronaći utočište nakon izborne oluje; ovdje su vas spremni dočekati raširenih ruku', piše EBD, nudeći Amerikancima, redom, Porto, Beč, Amsterdam, Zagreb, Milano, Bordeaux, Madeiru, Basel, San Sebastian, Bruxelles, Nantes, Kotor, Pariz i Monte Isolu.

Travel + Leisure: Hrvatska je najdestinacija 2016.

Čitatelji portala Travel + Leisure u sastavu glasovite njujorške izdavačke kuće Time Inc. odabrali su Hrvatsku kao najbolju destinaciju za 2016. godinu, objavljeno je u ponedjeljak. U online anketi Hrvatska je dobila 28 posto glasova, dok je Portugal - inače favorit uredništva portala - s 24 posto završio na drugom mjestu.

U objašnjenju stoji da je Hrvatska 'dragulj u jadranskoj kruni' te da su 'srednjovjekovni gradovi' Split i Dubrovnik već dugo odredišta za kruzere. No dublje u unutrašnjosti mogu se otkriti autentični i očuvani predjeli s 'ovcama koje slobodno lutaju i pasu divlju kadulju, dok lokalni živalj prodaje vlastito maslinovo ulje i sir'.

Pobjedu je Hrvatskoj vjerojatno donijela serija 'Igra prijestolja', preciznije obožavatelji te HBO-ove serije koji već godinama pohode hrvatsku obalu u potrazi za zadivljujućim prizorima i očuvanom povijesnom arhitekturom Dubrovnika i Splita, gradova koje su imali prilike gledati na svojim malim ekranima, navodi Travel + Leisure.