POMOĆ SEDMOJ SILI

Amerikanci pripremili novac za reformu srbijanskih medija

26.05.2017 u 18:25

Bionic
Reading

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je sredstva za unaprijeđenje reformi u Srbiji u području medija, u cilju poboljšanja pravnih, normativnih i ekonomskih uvjeta za rad

Kako javljaju srbijanske agencije, projekt se ne odnosi samo na novinare i izdavače, već i na osobe i organizacije koje se zalažu za slobodu tiska, marketinške tvrtke i PR agencije, kao i regulatorna državna tijela, dok je pokretanje inicijative planirano za početak rujna.

U američkoj agenciji smatraju da sadašnja gospodarska situacija u Srbiji onemogućava nezavisnost i objektivnost lokalnih medija, pa je stoga USAID odlučio pomoći pri promoviranju zakonodavne inicijative i promjeni tržišnih uvjeta u sferi medija u Srbiji.

Agencija će, kako se ističe, širiti partnerstvo s medijskim sektorom zemlje te ujediniti lokalne medije kako bi inicirali pokretanje reformi. 

Pored toga, osnovat će se i mreža 'odvjetnika slobode', odnosno organizacije koja će pomagati u lobiranju za promjene u zakonodavstvu. 

Još uvijek je nepoznanica koliko će novca biti izdvojeno za projekt te kako će srbijanske agencije moći dobiti novčanu pomoć.

Inače, to nije prvi pokušaj pružanja američke pomoći pa je tako 2013. godine agencija pokrenula projekt vrijedan 248.000 dolara za jačanje i podršku demokratskom razvoju Srbije posredstvom širenja medijske pismenosti i nezavisnog novinarstva.