top glove

Amerikanci im zabranili uvoz, a oni unatoč tome peto tromjesečje zaredom bilježe rekordnu dobit

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 09.06.2021 17:38
  • Objavljeno 09.06.2021 u 17:38
tportal

Izvor: EPA / Autor: FAZRY ISMAIL

Malezijski proizvođač gumenih rukavica Top Glove izvijestio je u srijedu da mu je neto dobit u drugom tromjesečju gotovo ušesterostručena, poduprta kontinuirano snažnom potražnjom za zaštitnom osobnom opremom u pandemiji koronavirusa

Malezija proizvodi oko 65 posto jednokratnih gumenih rukavica dostupnih na svjetskom tržištu, a potražnja je naglo porasla od početka pandemije koronavirusa u 2020. godini.

Top Glove proizvodi 50 milijardi pari rukavica godišnje i predstavlja se kao "najveći proizvođač gumenih rukavica u svijetu". Snažna potražnja donijela mu je gotovo šesterostruko veću neto dobit u tromjesečnom razdoblju do kraja svibnja, od 2,06 milijardi ringgita (500 milijuna dolara).

Prihod mu je više nego udvostručen, na 4,16 milijardi ringgita.

Malezijska kompanija zabilježila je rekordnu dobit peto tromjesečje zaredom unatoč američkoj zabrani uvoza zbog navodnog kršenja ljudskih prava radnika.

Američka agencija za carinu i zaštitu granica (CPB) priopćila je u ožujku da je utvrdila da su određene rukavice za jednokratnu upotrebu malezijske tvrtke proizvedene uz korištenje prisilnog rada.

Kompanija navodi da mu je zbog američke zabrane obujam prodaje blago smanjen u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

"Unatoč tome, globalna potražnja za rukavicama i dalje je snažna i one se sve više koriste zbog kontinuirane pandemije", ističu u malezijskoj tvrtki.

Izvršni direktor Top Glovea Lee Kim Meow rekao je u srijedu da "blisko surađuje s američkim CBP-om kako bi brzo riješio" pitanja vezana za zabranu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!