zločin iz mržnje

Amerikanac dobio 18 godina zatvora zbog pucanja na pripadnike LGBTQI-a

15.06.2023 u 09:34

Bionic
Reading

Muškarac iz Montane osuđen je na 18 godina zatvora jer je pucao iz jurišne puške u privatnu kuću i pokušao 'riješiti grad' LGBTQI+ stanovnika

Johna Howalda (46) iz Basina u Montani savezna je porota u veljači proglasila krivim za zločin iz mržnje, navodi američko Ministarstvo pravosuđa u priopćenju u kojem je objavljena kazna koju je izrekao glavni američki okružni sudac Brian Morris.

Nakon što je pucao na privatnu kuću, počinitelj je prošetao Basinom, zajednicom od oko 200 ljudi, s namjerom da gađa druge koje je smatrao pripadnicima LGBTQI zajednice, navodi se. Grad je oko 30 milja (48 km) sjeveroistočno od Buttea, Montana.

Stanovnici, koji su čuli za Howaldovu misiju protiv LGBTQI osoba, uspjeli su ga obuzdati dok ga službenici za provođenje zakona nisu uhitili, priopćeno je. "Howald je namjeravao riješiti grad svih LGBTQI+ članova tako što bi ih ubio", rekla je pomoćnica državnog odvjetnika Kristen Clarke iz odjela za građanska prava Ministarstva pravosuđa.

Howald je bio naoružan s dvije jurišne puške, lovačkom puškom, dva pištolja i više spremnika velikog kapaciteta koji su bili zalijepljeni kako bi se ubrzalo ponovno punjenje, stoji u priopćenju.

Ranije ovog mjeseca, Human Rights Campaign, najveća organizacija za zagovaranje LGBTQI osoba u Sjedinjenim Državama, proglasila je svoje prvo izvanredno stanje na nacionalnoj razini, navodeći kao razlog širenje zakona protiv LGBTQI osoba u državnim institucijama diljem zemlje. Predsjednik Joe Biden također je upozorio na "ružne" napade "histeričnih" ljudi koji su usmjereni na LGBTQI Amerikance.