GORDON TVRDI

Amerika spremna na suradnju s Dačićevom vladom

09.07.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Pomoćnik američke državne tajnice Hillary Clinton Philip Gordon u ponedjeljak je, tijekom susreta s najvišim srbijanskim dužnosnicima, prenio spremnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na suradnju s novom srbijanskom vladom

Gordon je u razgovoru sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem ustvrdio kako će SAD surađivati sa svakom vladom koju izabere srbijanski parlament, priopćeno je iz Nikolićeva ureda nakon sastanka.

Govoreći o stanju na Kosovu, Nikolić je istaknuo kako je nužno da međunarodne institucije koje djeluju na Kosovu obavljaju svoje zadatke sukladno mandatu koji je odobrila i Republika Srbija i osiguraju sigurnost i zaštitu prava svih građana Kosova, navodi se u priopćenju.

Aludirajući na nedavno ubojstvo srbijanskog bračnog para na Kosovu, Nikolić je ustvrdio da su neprihvatljivi izgredi u kojima srbijanski državljani bivaju ozlijeđeni ili smrtno stradaju, 'a koji su u posljednje vreme, očigledno namjerno, sve češći' te istaknuo da takvi zločini svakako ne pridonose stabilizaciji prilika u regiji, pogotovo pred očekivani nastavak dijaloga između Srbije i Kosova.

Gordon i Nikolić razgovarali su i o formiranju nove srbijanske vlade, pri čemu je Nikolić izrazio uvjerenost da će taj proces biti završen što prije, jer je, kako je naveo, Srbiji potrebna vlada koja će odmah početi rješavati nagomilane gospodarske probleme, stvarati povoljnije poslovno ozračje u cilju privlačenja dodatnih investicija i otvarati nova radna mjesta.


Sastanku s Nikolićem prethodio je Gordonov susret s predsjednikom srbijanske Demokratske stranke (DS) Borisom Tadićem, u nedjelju navečer, nakon kojega nije bilo izjava za medije niti priopćenja za javnost. Po završetku današnjeg sastanka sa srbijanskim predsjednikom Gordon je razgovarao i s mandatarom za sastavljanje nove srbijanske vlade Ivicom Dačićem

Philip Gordon
u subotu je, sudjelujući na međunarodnoj konferenciji 'Croatia summit 2012' u Dubrovniku, poručio kako SAD očekuju normaliziranje odnosa između Srbije i Kosova, te da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će svakako morati prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i neovisnog Kosova unutar sadašnjih granica. "Ni mi niti EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će se morati pomiriti s realnošću demokratskog, suverenog, neovisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama", kazao je Gordon.

Poručio je da SAD može i hoće pomoći u tom procesu, ali da Beograd mora prestati podupirati nelegalne sigurnosne i sudske strukture na sjeveru Kosova i osigurati potpunu slobodu kretanja za sve. 'Beograd ne bi smio blokirati napore Kosova usmjerene prema decentralizaciji i podjela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo', poručio je Gordon na panelu konferencije o izgledima za članstvo u EU kao pokretačke sile društvenih i političkih promjena.