podrška palestincima

Američki vojnik zapalio se zbog Gaze ispred izraelske ambasade u Washingtonu

26.02.2024 u 10:27

Bionic
Reading

Aktivni pripadnik američkih zračnih snaga zapalio se ispred zgrade izraelskog veleposlanstva u Washingtonu u nedjelju, rekli su dužnosnici, u znak prosvjeda protiv rata u Gazi, izvijestili su mediji

Američki mediji izvijestili su da se muškarac uživo prenosio na Twitchu, noseći masku te da je rekao da "neće sudjelovati u genocidu" prije nego što se polio tekućinom.

Zatim se zapalio uzvikujući "Oslobodite Palestinu!" dok nije pao na zemlju.

Prevezen je u bolnicu s "kritičnim ozljedama opasnim za život", rekli su vatrogasci.

Glasnogovornik zračnih snaga potvrdio je za AFP da je aktivni pripadnik zračnih snaga, ali nije dao više detalja.

Hitna pomoć stigla je na mjesto događaja malo prije 13 sati po lokalnom vremenu kao odgovor na "poziv zbog čovjeka zahvaćenog plamenom ispred izraelskog veleposlanstva", objavila je vatrogasna služba glavnog grada na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Požar su ugasili službenici Tajne službe.

Glasnogovornik izraelskog veleposlanstva rekao je da nitko od osoblja nije ozlijeđen u incidentu te da im je muškarac "nepoznat".

Ovaj šokantan čin dogodio se dok su diljem Sjedinjenih Država sve veći prosvjedi protiv izraelskih napada na Gazu, gdje Izrael vodi rat odmazde za napad u kojemu su militanti Hamasa 7. listopada ubili 1200 ljudi.

U napadima na Pojas Gaze izraelska vojska ubila je blizu 30. 000 ljudi, većinom žena i djece, prema palestinskom ministarstvu zdravstva, te raste međunarodni pritisak na SAD da obuzda svojeg saveznika Izrael i pozove na prekid vatre.