CIRKUS U SAD-U

Američki poreznici gazili Tea Party o svom ćefu?!

15.05.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da se ciljane dodatne provjere koje je nacionalna porezna agencija IRS (Internal Revenue Service, Unutarnja kontrola prihoda) provodila nad članovima konzervativne političke skupine Tea Party ne mogu ničim opravdati niti se mogu tolerirati. Najavio je da će odgovorne osobe u IRS-u snositi posljedice za svoja (ne)djela

Sporna pitanja IRS-a 

Članovi Tea Partyja koji su podnijeli zahtjeve za oslobađanje od plaćanja poreza, na što nevladine udruge imaju pravo, morali su odgovarati na niz dodatnih pitanja. Primjerice, morali su navoditi imena donatora, teme koje su važne organizaciji i stav prema tim temama, ulogu i aktivnosti sudionika i gledatelja određenih događaja, ima li čelna osoba namjeru natjecati se za javnu funkciju, političko opredjeljenje svih ključnih osoba u nekom događaju ili inicijativi, dodatno zaposlenje i popis radnih sati.

Državni tužitelj Eric Holder naložio je da se FBI uključi u istragu djelovanja IRS-a u razdoblju koje je prethodilo predsjedničkim izborima 2012. godine. Agenti će ustvrditi je li prekršen zakon, napomenuo je Holder na konferenciji za novinare. Dodao je da su djela IRS-ovaca, ako i nisu bila kriminalna, 'svakako nečuvena i neprihvatljiva'.

IRS je priznao da su se organizacije uvrštavale na popis za dodatne provjere temeljem pretrage po ključnim riječima 'Tea Party' i 'Patriot'.

Prema izvještaju TIGTA-e (Treasury Inspector General for Tax Administration), neovisne inspekcije u okviru ministarstva financija, viši dužnosnici IRS-a rekli su inspektorima da odluka o fokusiranju na Tea Party i ostale skupine nije donesena pod utjecajem nijednog pojedinca ili organizacije izvan agencije.

Komentirajući izvještaj, Obama je rekao da IRS mora nepristrano provoditi zakon i da zaposlenike IRS-a moraju djelovati uz najveći integritet. 'Ovaj izvještaj pokazuje da su neki zaposlenici pali na tom testu', istaknuo je Obama.
Obamin glasnogovornik Jay Carney ranije je poručio da nitko iz Bijele kuće nije znao ništa o pritiscima IRS-a na Tea Party sve do prije nekoliko tjedana, kada je pravnicima najavljena objava izvještaja TIGTA-e.

Povodom ovog slučaja, najmanje tri odbora Kongresa najavila su da će organizirati saslušanja. Dvojica republikanskih guvernera, Bobby Jindal iz Louisiane i Scott Walker iz Wisconsina, pozvala su Obamu da imenuje specijalnog tužitelja koji će provesti istragu o mogućem kršenju zakona.

Uoči predsjedničkih izbora 2012. konzervativne skupine žalile su se IRS-u i članovima Kongresa zbog neriješenih zahtjeva za izuzeće od plaćanja poreza.
U izvještaju stoji da su menadžeri dopustili razvijanje i primjenu 'neprikladnih kriterija' više od 18 mjeseci, što je rezultiralo u 'značajnim kašnjenjima' u obradi zahtjeva za izuzeće od plaćanja poreza i zahtjevima za 'nepotrebnim informacijama', poput popisa bivših i budućih donatora.

Od ukupno 296 zahtjeva koje je pregledala TIGTA, 108 ih je odobreno, 28 su povukli sami podnositelji, a 160 je još uvijek u obradi.