Evan Gershkovich

Američki novinar zatočen u zatvoru u Rusiji uložio žalbu, reagirao i Biden

03.04.2023 u 21:41

Bionic
Reading

Američki novinar Evan Gershkovich, koji je prošlog tjedna pritvoren i optužen za špijunažu u Rusiji, uložio je preko svojih odvjetnika žalbu na odluku suda kojom mu je određen istražni zatvor, objavila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na sud

Sud u Moskvi je prošlog četvrtka odlučio da novinar američkog lista Wall Street Journal ostane u istražnom zatvoru do 29. svibnja. Cilj žalbe je srušiti tu presudu.

Wall Street Journal je "oštro porekao" optužbe protiv Gershkovicha, nazvavši ih "povredom slobode tiska" i poziva na njegovo trenutačno puštanje. Američki predsjednik Joe Biden je pozvao Rusiju da ga "oslobodi".

Kremlj je prošlog tjedna rekao da je Gershkovich "uhvaćen na djelu", no za to nije pružio dokaze.

Ovaj sudski proces predstavlja najozbiljniji postupak protiv američkog novinara u Rusiji od završetka Hladnog rata.

Državni dužnosnik je u ponedjeljak rekao da je posjetio Gershkovicha u njegovoj ćeliji u moskovskom zatvoru Lefortovo, glavnom istražnom zatvoru za istaknute osumnjičene osobe i optužene za špijunažu ili izdaju. Gershkovich se nalazi u karanteni i ne može komunicirati s vanjskim svijetom otkako je uhićen u uralskom gradu Jekaterinburgu prošlog tjedna.

Njegov odvjetnik nije mogao vidjeti sudske materijale tijekom saslušanja prošlog četvrtka, na kojem je američkom novinaru određen istražni pritvor.

Glavna urednica WSJ-a Emma Tucker je za The Times u ponedjeljak rekla da se "nada" da će Gershkovich moći razgovarati s odvjetnikom "u nekom trenutku idućeg tjedna". 

Američka vlada ulaže velike napore kako bi se oslobodio novinar WSJ-a pritvoren u Rusiji i pomno prati njegovo stanje, rekla je u ponedjeljak Bijela kuća. "Veoma se trudimo od trenutka kada smo saznali da je reporter pritvoren", rekao je novinarima direktor za komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Ruska sigurnosna služba FSB je u četvrtak kazala da je uhitila Evana Gershkovicha, optuživši ga za prikupljanje informacija o ruskoj obrambenoj tvrtki, koje su bile državna tajna.

Sjedinjene Američke Države "živo, snažno, pomno" prate njegovo pritvaranje, rekao je Kirby.

"Učinit ćemo sve što možemo kako bismo kući vratili Evana i Paula Whelana", dodao je Kirby, referirajući se na bivšeg američkog marinca koji služi 16-godišnju zatvorsku kaznu u Rusiju zbog optužbi za špijunažu, koju on i SAD poriču.

"Ne dvojimo da će biti potrebno mnogo napornog rada, to ne znači da ćemo bježati od toga", istaknuo je Kirby.