U PROSINCU

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman stiže u Split

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 26.11.2015 16:08
  • Objavljeno 26.11.2015 u 16:08
Nosač zrakoplova

Nosač zrakoplova

Izvor: tportal.hr / Autor: Joshua J. Wahl/US NAVY, Hamad I Mohammed/REUTERS

Hrvatska Vlada u četvrtak je odobrila američkom nosaču zrakoplova na nuklearni pogon USS Harry S. Truman (CVN 75) da u prosincu uplovi u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i luku Split.

USS Harry S. Truman, koji je u službi od 1996. godine, jedan je od nosača zrakoplova na nuklearni pogon klase Nimitz, najvećih nosača zrakoplova na svijetu, veličine kao tri nogometna igrališta.

Puna istisnina im je oko 100.000 tona, dugačak je 340 metara, širok je 78 metara, a gaz mu je 12 metara. Ukupno je u klasi devet brodova a deseti, najnoviji naziva USS George H.W. Bush još je u fazi testiranja.

Brod opslužuje posada od skoro 5500 ljudi, od čega je 3200 mornara i mornaričkih časnika a ostatak se brine za zrakoplovnu komponentu na nosaču zrakoplova.

USS Harry S. Truman i ostale nosače skupine Nimitz pogone dva Westinghousova nuklearna reaktora koji omogućuju postizanje brzine nešto iznad 30 čvorova (oko 56 kilometara na sat) a nuklearno gorivo se mijenja otprilike svakih 20 godina.

Na nosačima je raspoređeno do 85 zrakoplova. F/A - 18 Hornet i Superhornet te helikoptera SH-60 Seahawk, zrakoplove za elektronsko izviđanje i "leteće radare" E-2 Hawkeye, a za obranu rapolažu i protuzrakoplovnim raketama Sea Sparrow i protuzrakoplovnim sustavom Phalanx u kojem su spregnuti radar i višecjevni top.

Nosači zrakoplova obično su na čelu skupine brodova u kojoj se još mogu nalaziti krstarice, razarači, podmornice i pomoćni brodovi.

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović je 30 listopada u Splitu razgovarao sa zapovjednikom VI. flote američke Ratne mornarice, viceadmiralom Jamesom G. Foggom Tom se prigodom razgovaralo se i o dolasku američkog nosača.

"Na taj način želimo poslati poruku da je Hrvatska članica NATO-a, da smo partneri u ovom dijelu Europe i da imamo i razvijamo odličnu suradnju sa vojskom SAD-a, kako mornaricom tako i kopnenom vojskom“, kazao je tada Kotromanović.

Nosač USS Enterprise je 2006. godine posjetio Hrvatsku i Split a tom je prilikom američka Medalja časti bila dodijeljena umirovljenom pukovniku HV-a Srećku Hercegu, koji je potomak Petra Hercega Tomicha. Tomich je poginuo na američkom bojnom brodu USS Utah pri japanskom napadu napadu na američku flotu u Pearl Harbouru a njegova požrtvovnost spasila je živote mnogih članova posade tog broda.

Split su i ranije posjećivali američki nosači zrakoplova: u travnju 1976. USS Saratoga a u svibnju 1979. USS America.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!