'PRVA ŽENA NA ČELU VLADE'

Američki mediji o Jadranki Kosor

07.07.2009 u 22:15

Bionic
Reading

Američki mediji izvijestili su u utorak da je Hrvatska prvi put nakon osamostaljenja za premijera dobila ženu, Jadranku Kosor, predsjednicu Hrvatske demokratske zajednice, stranke na čelu vladajuće koalicije desnog centra

Kosor (56), koja je u glasovanju kasno u ponedjeljak dobila povjerenje parlamenta s 83 glasa za i 45 protiv, zamijenila je Ivu Sanadera na mjestu premijera i predsjednika HDZ-a, navodi američka agencija UPI.

Kosor i Sanader sreli su se u utorak ujutro na tranzicijskim razgovorima u Banskim dvorima u zagrebačkom Gornjem gradu, izvješćuje UPI i dodaje da je Kosor zadržala većinu ministara iz Sanaderove koalicijske vlade te da je imenovala samo nekolicinu ljudi na niže dužnosti.

Agencija napominje da je Sanader prošli tjedan podnio ostavku bez obrazloženja, izrazivši nezadovoljstvo slovenskom blokadom pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, zbog neriješena graničnog spora.

Poslovna agencija Bloomberg izvijestila je da su hrvatske dionice postigle najveći rast na burzama diljem svijeta, kad su zastupnici potvrdili imenovanje Jadranke Kosor za prvu ženu predsjednicu vlade nakon stjecanja hrvatske neovisnosti 1991.

Indeks Crobex je rastao za 2,9 posto, što je najveći dobitak od 10. lipnja i najveći među 88 burzovnih indeksa u svijetu koje prati Bloomberg. 'Potvrđivanje nove vlade pozitivno je utjecalo na raspoloženje ulagača', izjavio je za Bloomberg Davor Špoljar, analitičar u Erste & Steiermaerkische Bank u Zagrebu.

Agencija ističe da je Kosor obećala pokretanje gospodarstva i smanjenje državne potrošnje kao odgovor na gospodarsku krizu koju odražava pad bruto društvenog proizvoda za 6,7 posto u prvom tromjesečju 2009. i najava guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog o padu BDP-a za 4,5 posto u ovoj godini.