KAKVA SUBVERZIJA

Američki komunisti zaštićeni od diskriminacije

03.06.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Republikanski guverner Nevade Brian Sandoval potpisao je zakonsku odredbu kojom se poslodavcima u toj američkoj saveznoj državi priječi otpuštanje djelatnika zbog njihovih komunističkih nagnuća

Zakonska mjera, registrirana pod oznakom SB506, donesena je u sklopu napora da se iz zakonodavstva konačno uklone arhaične odredbe.

Još prošlog tjedna, poslodavci su zakonito mogli kazniti djelatnike koji su članovi Komunističke partije ili bilo koje druge organizacije obvezne registrirati se pri Odboru za kontrolu subverzivnih aktivnosti.

Taj Odbor utemeljen je zakonom iz 1950. godine, čiji je predlagač bio bivši američki senator Pat McCarran, demokrat također iz Nevade. Poslanje članova Odbora bilo je ispitivanje osoba osumnjičenih za promoviranje totalitarističkih diktatura u SAD-u.

Od 1968. godine, od niti jedne organizacije nije zatražena registracija pri Odboru.

Na mjesto direktora Odbora 1955. godine tadašnji američki predsjednik Dwight D. Eisenhower imenovao je guvernera Arkansasa Francisa Cherryja. To imenovanje potvrdili su naknadni predsjednici John F. Kennedy i Lyndon B. Johnson. Odbor je konačno ukinut 1972. godine.


Brian Sandoval