POKUŠAJ USPOSTAVE MIRA

Američki izaslanik se sastao s Netanyahuom

11.08.2010 u 22:45

Bionic
Reading

Američki izaslanik George Mitchell sastao se u srijedu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i s ministrom obrane Ehudom Barakom u okviru napora za oživljavanje izravnih izraelsko-palestinskih pregovora, po službenom izvoru

Dvojica izraelskih čelnika zauzela su se u toj prigodi za brži i bezuvjetni početak pregovora, izvijestio je izraelski javni radio. Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u Washingtonu da je dvosatni susret bio 'dobar i konstruktivan'.

'Nastavljamo usko surađivati s objema stranama kako bismo čim prije počeli izravne pregovore', rekla je šefica američke diplomacije.Mitchell bi se trebao vratiti u Washington tijekom dana.

Dan ranije, na susretu Mitchella s predsjednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom u Ramallahu, na Zapadnoj obali, palestinski čelnici su izvijestili da je ostvaren pomak u naporima za čim skoriji početak izravnih pregovora.

Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina rekao je da će se ovih dana na susretima 'utvrditi konkretnije stajalište za izravne pregovore'. Palestinci i Izraelci od svibnja neizravno pregovaraju uz Mitchellovo posredovanje. Izravni pregovori prekinuti su nakon izraelske ofenzive na Pojas Gaze.