OPASNA ZONA

Američki i ruski lovci u bliskom kontaktu nad Sirijom

14.10.2015 u 11:36

Bionic
Reading

Dva ruska i dva američka vojna aviona susrela su se u subotu na nebu iznad Sirije, a dijelilo ih je svega desetak kilometara, piše CNN

Po riječima Stevea Warrena, glasnogovornika koalicije protiv ISIL-a koju predvodi SAD, oba para aviona udaljila su se i nije bilo nikakvog incidenta.


'Došlo je do vizualnog kontakta, no vrlo brzo je svaki avion krenuo svojim poslom', kazao je Warren dodajući kako je incident zapravo vrlo zabrinjavajući budući da nitko od pilota nije upozoren sa zemlje kako je moguć susret.

Warren je također kazao kako susret dvaju mlažnjaka nije iznenađujući, ali kako je zabrinjavajuće to da ruski borbeni zrakoplovi presreću američke dronove što smatra nesmotrenim i neodgovornim.

Pored toga, Warren je optužio Moskvu kako je od 80 napada koliko SAD vjeruje da su Rusi izveli, samo djelić je otpao na borbu protiv ISIL-a. Pritom je optužio Kremlj kako obmanjuje svjetsku javnost govoreći da je glavni cilj udar na tzv. Islamsku državu, a ne pomoć sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu.

Glasnogovornik je pak u obranu zračne kampanje Pentagona kazao kako je od sredine svibnja ubijeno više od 70 visokih dužnosnika ISIL-a što je natjeralo čelnike islamističkih terorista da u nekoliko navrata mijenjaju vodstvo.

'Svjedočili smo u nekoliko navrata tomu kako ruski zrakoplovi po prokušanoj metodi presreću naše dronove, prate ih neko vrijeme i onda nestanu', izjavio je glasnogovornik dodajući kako očekuje da će takvih susreta biti sve više.

Jedan neimenovani dužnosnik Pentagona za Fox News kazao je kako su dosad zabilježena tri takva bliska susreta.