NAKON BURNIH KRITIKA

Američka vlada vratila 522 migrantske djece roditeljima

24.06.2018 u 08:32

Bionic
Reading

Američka vlada vratila je roditeljima 522 djece razdvojene od obitelji u okviru svoje politike "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji te u naredna 24 sata planira još 16 djece vratiti obiteljima, objavilo je u nedjelju ministarstvo domovinske sigurnosti.

Prema istom izvoru, američka carina i granična straža očekuje da će tek mali broj djece ostati razdvojeno, primjerice u slučajevima kada se ne može odrediti krvno srodstvo.

Predsjednik Donald Trump je u srijedu potpisao izvršnu uredbu o prestanku razdvajanja migrantske djece od njihovih roditelja na američko-meksičkoj granici. Od 20. lipnja, ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite (HHS) skrbilo je o 2053 maloljetnika i surađuje s relevantnim partnerima na ujedinjavanju svakog djeteta s roditeljima ili skrbnicima.

Svi roditelji su dobili telefonski broj za informacije o razdvojenoj djeci, a imenovani su i posebni "koordinatori za mlade" koji će pomagati u tim slučajevima.

Politiku "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji je u travnju najavio glavni američki tužitelj Jeff Sessions, objavivši da bi se svi imigranti koji prelaze granicu ilegalno trebali kazneno goniti.

  • +7
Djeca migranata u izbjegličkom kampu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ta je politika rezultirala razdvajanjem obitelji, jer kada graničari uhite migrante oni čekaju suđenje u saveznim zatvorima, a djeca ostaju na brigu graničnim službama ili ih se premješta u druge ustanove.

Većina djece je iz Srednje Amerike, posebice iz Gvatemale, Hondurasa ili El Salvadora.