POSJET dalmaciji

Američka veleposlanica u Splitu obišla najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu

05.03.2024 u 18:13

Bionic
Reading

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Reyes u pratnji brigadira Scotta McLearna, višeg dužnosnika obrane i vojnog izaslanika SAD-a u RH posjetila je u utorak Brodograđevnu industriju Split, izvijestili su iz tog brodogradilišta

Veleposlanicu su dočekali čelnici Uprave Brodosplita i DIV grupe, koji su je upoznali s trenutnim poslovima, projektima i investicijama koje su u tijeku, a koje za cilj imaju pozicioniranje Brodosplita na karti najboljih brodogradilišta u Europi.

U pratnji Sergiya Paschenka, kapetana "Golden Horizona", Reyes je obišla najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu. To je prvi putnički brod izgrađen u Hrvatskoj koji je dobio poseban certifikat "USCG COC - USCG Certificate of Compliance".

Kako ističu u priopćenju, jedna od mnogih odgovornosti američke Obalne straže je provođenje ciljanog nadzora nad putničkim brodovima pod stranom zastavom koji su namijenjeni američkom tržištu krstarenja dok su ti brodovi u izgradnji izvan SAD-a. Nakon obilaska istaknuta je kompetentnost svih predstavnika brodogradilišta koji su bili uključeni u taj projekt.