kamala harris

Američka potpredsjednica: Nećemo dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca

02.12.2023 u 16:25

Bionic
Reading

Sjedinjene Države ni pod kojim okolnostima neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale, rekla je u subotu američka potpredsjednica Kamala Harris i naglasila da bi palestinski narod trebao biti ponovno ujedinjen pod jednim vladajućim entitetom kada završi rat Izraela i Hamasa.

Na sastanku s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem, američka potpredsjednica razgovarala je o budućnosti Gaze nakon rata.

"Sjedinjene Države ni pod kojim okolnostima neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili sa Zapadne obale", priopćila je Bijela kuća o njihovu sastanku na marginama COP28 u Dubaiju.

Napori za obnovu, sigurnost i upravljanje u Gazi "mogu uspjeti samo ako se provode u kontekstu jasnog političkog horizonta za palestinski narod prema vlastitoj državi koju će voditi revitalizirana Palestinska samouprava", dodaje se u priopćenju.

Harris je izložila u subotu šire američke ciljeve po završetku sukoba i naglasila da bi palestinski narod u Gazi i na Zapadnoj obali trebao biti ponovno ujedinjen pod jednim vladajućim entitetom.

"Potpredsjednica je jasno rekla da Hamas ne može kontrolirati Gazu, što je neodrživo za sigurnost Izraela, dobrobit palestinskog naroda i regionalnu sigurnost", dodaje se u priopćenju.

Palestinska samouprava (PA), koju podržava Zapad, upravlja dijelovima okupirane Zapadne obale. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine kad je pobijedio stranku Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa. 

Uloga Harris u administraciji pod sve je većom pozornosti dok se 81-godišnji Biden natječe za drugi mandat. Njezin je zadatak da pomogne u rješavanju niza velikih izazova, od migracije do pobačaja i prava glasa kod kuće.

Budućnost Palestinske samouprave 

Američki dužnosnici razgovarali su o jačanju Palestinske samouprave kako bi mogla proširiti svoj doseg na Gazu, ali nije postignut čvrsti plan.

Neki američki dužnosnici privatno su izrazili sumnje u sposobnost PA da upravlja Gazom nakon rata. Kritičari su optuživali PA za korupciju i loše upravljanje, a ankete su otkrile slab kredibilitet među palestinskim narodom. 

Harris se susrela i sa šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata te telefonski poziv s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem koji je bio ključan u pregovorima o oslobađanju talaca iz Gaze.

Harris će kasnije u subotu izraziti želju SAD-a da se obnovi pauza u borbama između Izraela i Hamasa kako bi se izvuklo još talaca iz Gaze i kako bi se uspostavio stalan dotok humanitarne pomoći.