sedmi krug

Izrael oslobodio 30 Palestinaca u zamjenu za puštanje 10 talaca u Gazi

01.12.2023 u 05:59

Bionic
Reading

Izraelska zatvorska služba priopćila je rano u petak da je pustila 30 Palestinaca iz izraelskih zatvora u sklopu sedme razmjene za taoce, prema sporazumu o primirju s čelnicima Hamasa u Gazi

U priopćenju je zatvorska služba objavila da su Palestinci pušteni iz zatvora u Izraelu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jeruzalemu.

Ranije navečer, glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova u objavi na mreži X poručio je da će 30 Palestinaca biti pušteno u četvrtak u zamjenu za oslobađanje 10 talaca u Pojasu Gaze sedmog dana sporazuma o humanitarnoj pauzi, a dvojica ruskih državljana koji su jučer oslobođeni ubrojani su na ovaj popis.

Palestinci pušteni iz izraelskih zatvora uključuju 23 maloljetnika i sedam žena, dok osam izraelskih državljana koji su oslobođeni u četvrtak u sklopu sporazuma uključuju dvoje maloljetnika i šest žena, među kojima su i dvojni državljani Meksika, Rusije i Urugvaja, dodao je glasnogovornik Majed Al-Ansari.

Dvije izraelske državljanke predane su Crvenom križu u gradu Gazi, objavio je Tel Aviv u četvrtak poslijepodne, dok su kasnije navečer oslobođeni i drugi taoci, nakon što je primirje između Izraela i Hamasa produljeno netom prije isteka.

  • +7
Pušteni taoci u konvoju Crvenog križa Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Izraelska vojska potvrdila je u četvrtak navečer da je šestero izraelskih talaca pušteno u Pojasu Gaze i da su "na putu prema Izraelu", u sklopu dogovora s Hamasom.

Oružano krilo Hamasa, Brigade Izadin al-Kasam, objavilo je da je šestero talaca "predano Međunarodnom odboru Crvenog križa u Pojasu Gaze".

"Sedma skupina je sada u cijelosti puštena na slobodu, nakon što su prije puštene dvije taokinje", objavilo je oružano krilo Hamasa.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'