MLAKAR TRENIRA STROGOĆU

Alkotest za djelatnike Ministarstva uprave

27.12.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Ministar uprave Davorin Mlakar namjerava alkotestirati djelatnike svog ministarstva da bi mogao provesti stegovne postupke protiv njih, piše Večernji list

Ministarstvo je već raspisalo natječaj kojim će angažirati zaštitare koji su ovlašteni raditi alkotestove. Za radne ljude vrijedi isto pravilo kao i za vozače: ne smiju imati više od 0,5 promila alkohola u krvi, a zabranjeno je i unositi alkohol u radni prostor.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, pak smatra da je alkoholizam bolest i da treba paziti na dostojanstvo radnika. Ima i izvanrednih otkaza zbog toga, iako Zakon o radu izrijekom ne spominje alkohol, pa takvi slučajevi često dospijevaju na sud, koji odlučuje je li riječ o osobito teškoj povredi radne dužnosti.

Zakon omogućuje i da se radnika pod utjecajem alkohola udalji s radnog mjesta, milom ili pak uz pomoć redarstvene službe. Valja ipak paziti na dostojanstvo radnika, kaže Sever.

Kontrola alkoholiziranosti može biti i sredstvo pritiska na dio ljudi, upozorava sindikalni lider Krešimir Sever. 'Alkotestiranjem se ulazi u osobne slobode, ali i sloboda mora imati granice, jer pijanstvo može ugroziti proizvodnju, može utjecati na poslovanje i kontakte s klijentima, pa je razumljivo što poslodavci žele to riješiti ili barem nadzirati', kaže Sever.