NEMA MIRA

Alep pod bombama, u Teheranu konzultacije o Siriji

09.08.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Bitka za Alep u kojoj sudjeluju snage sirijske vlade i pobunjenici nastavila se u četvrtak nesmanjenom žestinom, dok se u Teheranu očekuje dolazak predstavnika desetak zemalja koje će razgovarati o krizi u Siriji, javlja agencija France Presse

Sirijska vojska u četvrtak ujutro bombardirala je više četvrti u Alepu, drugom po veličini sirijskom gradu i gospodarskoj prijestolnici koja je presudna za nastavak pobune i u kojoj se borbe vode već dvadeset dana, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U četvrtak su već tijekom jutra u zemlji poginule 22 osobe, među kojima 17 civila i 5 pobunjenika. Najviše žrtava je u gradu i u pokrajini Alepu, gdje je poginulo 9 civila i 5 pobunjenika.

Istog dana Iran, glavni saveznik sirijskog režima, organizira u Teheranu 'konzultativni sastanak' o Siriji na koji bi trebalo doći desetak zemalja koje 'realno gledaju' na krizu.

Na njoj neće biti sirijskog predstavnika, rekao je izvor u sirijskom ministarstvu vanjskih poslova.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi rekao je da će dvanaest ili trinaest zemalja iz Azije, Afrike i Latinske Amerike sudjelovati na tom skupu o sirijskoj krizi koja traje gotovo 17 mjeseci i koja se s vremenom militarizirala.

Salehi je dodao da Teheran želi oživjeti mirovni plan Kofija Annana, posrednika UN-a i Arapske lige za Siriju koji je prošlog tjedna odstupio s dužnosti nakon pet mjeseci uzaludnog pregovaranja.

Moskvu, drugog važnog saveznika Sirije, u Teheranu će zastupati njezin veleposlanik u Teheranu Levan Džagarjan, 'bude li se skup doista održao', priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Libanon, koji graniči sa Sirijom, te Kuvajt odbili su sudjelovati na skupu na koji neće doći ni Kofi Annan.

Teheran redovito optužuje zapadne zemlje, Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da vojno pomažu sirijskim pobunjenicima.

Iran i dalje pokušava ishoditi oslobađanje 48 svojih državljana koje je u subotu u okolici Damaska otela Slobodna sirijska vojska (FSA).