EDI RAMA

'Albanija i Kosovo će se ujediniti, u EU ili izvan nje'

07.04.2015 u 16:41

Bionic
Reading

Ujedinjenje Albanije i Kosova "neizbježno" je, bilo putem članstva u Europskoj uniji ili izvan nje, rekao je u utorak albanski premijer Edi Rama

"Ujedinjenje Albanaca iz Albanije i s Kosova.. neizbježno je i neupitno", rekao je Rama u intervjuu za kosovsku televizijsku postaju Klan Kosova.

"Pitanje je kako će se to dogoditi. Hoće li se to dogoditi u kontekstu EU-a kao prirodni proces koji će svi prihvatiti, ili kao reakcija na sljepoću ili lijenost EU-a", rekao je.

Srbija i Zapad vrlo su osjetljivi kada se govori o ujedinjenju Albanije i Kosova, mogućnosti koju su zapadne sile isključile kada su 2008. poduprle odcjepljenje od Srbije.

Kosovo i članica NATO-a Albanija već dugo vremena govore kako se nadaju "ujedinjenju" pod zastavom EU-a, čije otvorene granice omogućuju slobodniji protok ljudi i roba.

Kritizirajući oklijevanje EU-a da Kosovu odobri bezvizni režim, Rama je rekao da bi Unija trebala razmišljati više strateški i "zahtijevati da Balkan postane njezinim dijelom što je moguće prije. "Tada bi, naravno, sve etničke skupine na Balkanu bile zajedno bez potrebe za granicama", rekao je.

Beograd je tu izjavu odmah osudio.

Savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, Marko Đurić, rekao je da bi Rama trebao prestati "huškati na rat", a srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je na Twitteru da se Albanija i Kosovo "nikada neće ujediniti". "Pozivam albanske čelnike da prestanu poticati nestabilnost u regiji", poručio je.