NUDE POMOĆ HRVATSKOJ

Alarmantno kod Brežica: Slovenci vraćaju migrante, oporba želi vojsku na granici

12.09.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u utorak je u telefonskom je razgovoru s hrvatskim kolegom Davorom Božinovićem upozorio da je porast broja ilegalnih prelazaka granice uočen uglavnom na području općine Brežice.

Slovenska policija stoga je dodatno pojačala nadzor na tom području dodatnim policijskim patrolama, helikopterom i drugim tehničkim sredstvima, poručuju iz ministarstva. Poklukar je hrvatskom kolegi predložio da i oni učine isto. Ponudio je i pomoć slovenske policije u zaštiti vanjske granice Europske unije, prenosi RTVSlo.

Dvojica ministara su se složila da je uz pojačan nadzor važan nastavak bliske suradnje policije u borbi protiv krijumčarenja migranata. Također su uvjereni da EU mora učiniti više na sprječavanju ilegalnih migracija u zemljama podrijetla te ojačati suradnju s partnerskim zemljama.

Slovenska policija je u prvih sedam mjeseci ove godine obradila 26.871 ilegalnih prelazaka državne granice, dok ih je u istom razdoblju lani bilo 10.103. Najviše je bilo državljana Afganistana, koji čine gotovo petinu svih ilegalnih migranata, a slijede državljani Maroka, Pakistana, Bangladeša i Rusije. Do kraja srpnja na području Policijske uprave Novo mesto otkriveno je gotovo 73 posto svih neovlaštenih prelazaka državne granice.

  • +7
Migranti Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Brojke su alarmantne i zahtijevaju brzo djelovanje, a sve je to odraz nedopustive politike otvorenih vrata vlasti za migrante', rekla je SDS-ova saborska zastupnica Anja Bah Žibert na konferenciji za novinare predstavljajući sadržaj zahtjeva za sazivanjem hitne sjednice saborskog odbora za unutarnje poslove. Prema njezinu mišljenju, na povećanje broja utječe i nerazumna odluka Vlade da krene s uklanjanjem sigurnosne ograde.

Prema njezinim riječima, najteže je u pograničnom naselju Rigonce, gdje je policija samo 23. kolovoza obradila 330 ilegalnih prelazaka. Budući da se u ovom naselju događa oko 80 posto ilegalnih prelazaka granice, klub zastupnika SDS-a predlaže da se sjednica saborskog Odbora za unutarnje poslove sazove u općini Brežice, u čijem se sklopu nalazi ovo naselje. 'Ti ljudi trebaju znati da ih se čuje', rekla je.

Klub zastupnika SDS-a će na matičnom odboru parlamenta dati na glasovanje zaključak kojim se Ministarstvo unutarnjih poslova poziva na donošenje i provođenje mjera za osiguranje sigurnosti stanovnika i sprječavanje ilegalnih prelazaka državne granice, kao i zaključak kojim se poziva na Vladu i Ministarstvo unutarnjih poslova da hitno zaustave sve aktivnosti oko uklanjanja ograde na južnoj granici. Bah Žibert smatra da stanovnici područja koja su najviše opterećena migracijama očekuju da će se ograda čak i dodatno podići.

Policajci stoga moraju prestati biti taksisti koji samo prevoze migrante od granice do centra, slikovito se izrazila. Prema njezinim riječima, rješenje je u tome da se slovenska politika dogovori s hrvatskim kolegama i po potrebi uvede zajedničke granične ophodnje. Klub zastupnika SDS-a opet bi poslao vojsku na granicu.