RAT PESTICIDIMA

Aktualna proizvodnja hrane na izdisaju: 'Polja tretirana biodinamičkim preparatima par mjeseci dobro su se oporavljala'

20.11.2022 u 17:41

Bionic
Reading

Način kako proizvodimo hranu pripada prošlosti, a budućnost će biti sukladna Zelenom planu EU, rečeno je u Međimurju na edukaciji članova karlovačkog društva Pinklec i ozaljske Lokalne akcijske grupe Vallis Colapis o biodinamičkoj proizvodnji hrane i stjecanju Demeter certifikata

Trideset je polaznika u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, rodnom mjestu tog znanstvenika svjetskog glasa, imalo priliku čuti da je u Hrvatskoj konvencionalnoj proizvodnji hrane dozvoljeno 1.350 različitih kemijskih sredstava - pesticidi, hormoni, antibiotici i drugo. U ekološkoj je proizvodnji dozvoljeno 50-tak različitih dodataka, a u biodinamičkoj samo 13 dodataka, navodi se u nedjelju u priopćenju Zavičajnog društva Međimuraca Pinklec.

Ravnateljica Centra Dijana Posavec naglasila je da je način kako sada proizvodimo hranu prošlost, budućnost će biti sukladna Zelenom planu EU koji nalaže da se upotreba pesticida treba prepoloviti do 2030., smanjiti za 20 posto upotreba umjetnog gnojiva, jer se tlo mora oporaviti. To znači da će poljoprivrednici koji će tako proizvoditi dobivati više poticaja, rekla je Posavec.

Navela je i da su pokusi koje je proveo Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pokazali da se u par mjeseci na oglednim poljima tretiranim biodinamičkim preparatima polje dobro oporavljalo.

Nije, kako je rečeno, samo Slavonija u problemu. Belički krumpir, varaždinsko ili ogulinsko zelje, primjerice, imaju isti problem, monokultura i konvencionalna sredstva “zašite”, rezultirali su i mrtvim tlom i zagađenjem podzemnih voda. Takvo kiselo i jalovo tlo može, po nekim procjenama, dati još samo 60 žetvi, ako se nastavi jednaka eksploatacija. Stoga je Centar s nekoliko županija već potpisao sporazume o suradnji, kako bi se sufinanciralo certificiranje i prelazak na biodinamičku proizvodnju. Sve uz korištenje sedam biodinamičkih preparata, poštivanje sjetve po sjetvenim priručnicima, uz dobro sjeme. U Međimurju će po 27. puta iduće veljače biti razmjena biodinačkog sjemenja starih sorti, na čemu rade tzv. čuvari sjemenja.

Postoje i principi biodinamičkog pčelarenja, te proizvodnje vina. Zainteresirani vinari će se o tim standardima proizvodnje moći informirati 10. prosinca u Zagrebu, na prvoj izložbi ekoloških i biodinamičkih vina i maslinovih ulja. Iduće će godine za maslinova ulja biti velika izložba u Istri.

Predstavnici LAG-a Vallis Colapis interesirali su se o tome tko nadzire stjecanje Demeter certifikata, te im je Posavec rekla da je preduvjet da već jesu ekološki proizvođači, da obave edukaciju u Centru, te da će morati obaviti plan preobrazbe.