A ŠTO RADI DRŽAVA?

Ako želite gledati televiziju, vratite se na krovove

26.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Kada je HRT prošlog tjedna izdao priručnik kako smanjiti ometanje TV signala, stanovnici Istre, Kvarnera i dijelova Dalmacije koji mjesecima na svojim TV prijemnicima vide samo mrak, ponadali su se kako je problem napokon riješen. No većina njih, tj. oni koji su se s fizikom susreli zadnji put u srednjoj školi, priručnik mogu objesiti o klin

Naime, u priručniku se na 14 stranica objašnjava kako barem djelomično ukloniti smetnje signala iz Italije. No upute su napisane izuzetno stručno, pune su formula, tablica i pojmova potpuno nepoznatih laicima koji s fizikom nemaju veze. Usto, kako bi na svom TV prijemniku mogli pratiti program za koji HRT-u plaćaju i pretplatu, stanovnici s područja zahvaćenog smetnjama morali bi nabaviti još jednu antenu, skuplju od one koju već posjeduju.

'To nema veze s običnim potrošačem jer on to neće shvatiti', rekao je za tportal Vladimir Ivančević, predsjednik Društva za zaštitu potrošača Istre. Kaže kako im se građani svakodnevno obraćaju, ali da trajnog rješenja nema. No on glavni problem vidi u podjeli odgovornosti za ovu situaciju. 'HRT je zadužen za proizvodnju sadržaja, ali ne i za distribuciju. Za to su zaduženi Odašiljači i veze koji su krivi za to. Oni su ti koji bi trebali brinuti da program dođe do ljudi, rekao je Ivančević.

No zašto onda HRT izdaje priručnik ako način na koji program koji proizvode dolazi do krajnjeg korisnika nije njihova briga, već Odašiljača i veza?

MVPEI: Još se ne nazire rješenje

'Dosta je bilo sastanaka na stručnoj i političkoj razini o ovom problemu između dviju strana. Prilikom sastanaka ministra vanjskih poslova Jandrokovića s talijanskim kolegom Frattinijem razgovaralo se o ovoj temi, kao i prilikom susreta dvojice predsjednika Josipovića i Napolitana sredinom srpnja.

Do nekakvih je poboljšanja došlo u srpnju, ali ponovo je u kolovozu došlo do jačih smetnji u primanju signala na hrvatskoj strani.

U što skorije vrijeme organizirat ćemo sastanak s talijanskom stranom kako bi se problem riješio. Također ćemo preko međunarodnih organizacija pokušati doći do rješenja problema posebno kroz Međunarodnu telekomunikacijsku uniju u suradnji sa zemljama – Maltom, Slovenijom, Švicarskom i Italijom - koje su suočene s istim problemom', rekli su nam u Ministarstvu vanjskih poslova. (An. S.)

Oštre riječi stižu s Prisavlja od jednog od autora samog priručnika Mladena Malića iz Tehnike HRT-a. 'Je li takav priručnik bio potreban? Po meni da, no čiji je to posao naš ili Odašiljača i veza? Tu su se lončići pomiješali', rekao je Malić za tportal. Pojašnjava kako je pomoć građanima na ovakav način kako bi mogli primati TV signal jedini preostali korak nakon što HAKOM i OIV nisu s Talijanima uspjeli ništa dogovoriti.

'Mi smo htjeli pokazati da postoje tehnička rješenja', kaže Malić no priznaje kako je riječ o izuzetno stručnoj materiji. 'Ne mogu ja stručnu materiju objašnjavati laiku. Ja sam svjestan da ljudi to ne mogu znati. No činjenica je da postoji rješenje koje i košta', rekao je prozvavši OiV da sve mogućnosti nisu iscrpili. 'To nije literatura za noniće, to je za njihove unuke', rekao je Malić iako priznaje, priručnik je zapravo napravljen po uzoru na jedan francuski priručnik star 40 godina.

'Pravi problem će nastati tek kada talijanska regija Marche ove zime prijeđe na digitalni signal čime će omatati prijem TV signala i na šibenskom, splitskom i dubrovačkom području', zaključuje Malić.

No da HRT nije dužan pomagati građanima da uspostave normalan prijem TV programa pokazuje i činjenica da građani ako nazovu Službu za gledatelje na Prisavlju i žele se požaliti na prijem signala, preusmjerava ih se na besplatni broj telefona Odašiljača i veza.

Kažu da je u jednom periodu na taj broj zvalo i do stotinu nezadovoljnih građana dnevno. No iako su ovlašteni primati pritužbe gledatelja, kažu nam da nisu ovlašteni za pružanje pomoći individualnom korisniku.

Dodaju kako su jedan od problema nepravilno postavljene krovne antene i u tom bi slučaju HRT-ov priručnik mogao pomoći. No oni s krajnjim korisnikom nemaju veze. Zakonski okvir im dopušta da sudjeluju u rješavanju smetnji, ali ne i da pružaju instalaterske usluge individualnim korisnicima. To očito nije dužan ni HRT niti OIV.

Što, dakle, preostaje građanima? Uhvatiti se u koštac sa stručno napisanim priručnikom, kupiti novu antenu, penjati se po krovu tražeći odgovarajuće kutove i stupnjeve ili pak platiti stručnoj osobi koja će to umjesto njih učiniti.

No čak ni tada neometan prijem TV programa nije zagarantiran. Uostalom, sjećate li se one propagandne akcije Vlade RH i HRT-a 'Siđite s krovova i postanite dio digitalnog doba'? Ispada da se, nakon svega, najbolje vratiti na krovove.