SRBIJA - STARCI U SIROMAŠTVU

Ako vas djeca ne uzdržavaju, tužite ih!

03.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

U Srbiji će siromašni roditelji koji nisu u stanju skrbiti o sebi uskoro moći tužiti svoju djecu kako bi ih sudskim putem primorali da ih uzdržavaju. U toj zemlji, većinom u selima na jugu i jugoistoku, najmanje 100.000 starih ljudi živi u dubokom siromaštvu. U čak 50 posto slučajeva srodnici, koji su ih prema zakonu dužni uzdržavati, to ne čine jer i sami teško spajaju kraj s krajem, no i unatoč tome pravo na socijalnu pomoć države u prošloj je godini koristilo svega 15.000 starih osoba

Odredba kojom će roditelji sudom primorati svoju djecu da ih uzdržavaju zaživjeti će čim se usvoji novi Zakon o socijalnoj zaštiti. To bi se, prema procjenama ministra za rad i socijalnu politiku, Rasima Ljajića, trebalo dogoditi već ovog mjeseca.

Prema novom zakonu, osim mišljenja centra za socijalni rad, za odluku o uzdržavanju roditelja bit će neophodna i sudska presuda. Iako je ta odredba u samom startu naišla na negodovanje stručnjaka, u srbijanskom Ministarstvu rada i socijalne politike tvrde da je ona neophodna, jer se novi Zakon o socijalnoj zaštiti usklađuje sa Zakonom o obiteljskim odnosima, prema kojemu odluku o uzdržavanju više ne može donositi centar za socijalni rad, već samo sud.

'Ova je odredba praktično prepisana iz europskih zakona i ne uvažava specifičnosti našeg društva. U tradiciji naše obitelji nije da roditelji tuže svoju djecu, a s druge se strane, stari, zbog svojih godina i bolesti, ne žele i ne mogu povlačiti po sudovima. Sumnjam da će kod nas roditelji, čak i da gladuju, odlučiti krenuti na sud i tužeći vlastitu djecu javno zatražiti pomoć. To bi za njih bilo sramotno i ponižavajuće', izjavila je za srpske medije mr. Nadežda Satarić iz nevladine organizacije Amity koja se bavi pitanjima starih osoba.

Satarić je dodala da je prema anketi koju je ta organizacija provela u staračkim domaćinstvima postotak onih koji bi sudskim putem rješavali obiteljske odnose zanemarivih 5 do 6 posto.

'Razumljivo je da stariji ne žele da se sazna da su tužili srodnike i da bi svakako više voljeli da to netko učini u njihovo ime. Ipak, ovaj je članak neophodan jer se moraju uskladiti pravna akta oba zakona - porodičnog i o socijalnoj zaštiti. Stare osobe se ne moraju tužiti s rođacima, dovoljno je da samo pokrenu postupak, a sve dok im srodnik ne pomogne, novac će im davati država', objasnila je Suzana Paunović, pomoćnica ministra za socijalnu zaštitu.

Prema hrvatskom Obiteljskom zakonu, punoljetno je dijete dužno uzdržavati roditelja koji nije sposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine. Dijete se, međutim, može osloboditi dužnosti uzdržavanja roditelja koji ga zbog neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kad je to bila njegova zakonska obveza.