FRIŠČIĆ O REBALANSU

'Ako treba smanjit ćemo plaće i do 10 posto'

12.08.2010 u 08:13

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik HSS-a Josip Friščić potvrdio je sinoć za HTV da se krajem kolovoza priprema izvanredna sjednica Sabora na kojoj bi trebao biti donesen novi rebalans proračuna.

Istaknuo je kako se on, kao koalicijski partner, zalaže da se ne dira u mirovine, te da se povećaju potpore poljoprivrednicima pogođenima elementarnom nepogodom.

Friščić je u razgovoru za večerašnji 3. Dnevnik potvrdio da je početkom srpnja dogovorio s premijerkom Jadrankom Kosor da se s rebalansom neće čekati kraj rujna.

Očekuje da će do kraja kolovoza Vlada pripremiti prijedloge rebalansa, vodeći računa da se prihodovna strana uskladi s rashodovnom. Budući da ove godine gotovo i nema prostora za uvođenje novih poreza, morat će se rezati rashodovna strana, rekao je čelnik HSS-a.

Na pitanje novinara rekao je i kako će se založiti da se ne dira u mirovine. U vezi s plaćama rekao je kako nije isključeno da bude i nekih minimalnih korekcija.

"Ako u pojedinim resorima i ministarstvima vidimo da nema drugih mogućnosti, onda nije isključeno da bude i nekih minimalnih korekcija plaća. Mislim da je 10 posto maksimum što bi se moglo korigirati", kazao je.

Naglasio je i kako se seljacima rebalansom neće rezati potpore, te da je povećanje potpora već dogovoreno za gospodarstva pogođena ove godine elementarnim nepogodama.

Na novinarski upit u vezi s mogućnosti oporezivanja banaka, o čemu se ovih dana špekulira u medijima, Friščić je rekao kako smatra da za tu mjeru, koju su uvele i neke druge europske zemlje pogođene krizom, ima prostora i u Hrvatskoj te da ju treba razmotriti.

Na upit hoće li HSS ući u predizbornu koaliciju s HDZ-om za iduće parlamentarne izbore, odgovorio je kako se HSS priprema za samostalni izlazak na izbore, ali i da će najavljeno formiranje predizborne koalicije lijevoga centra, uvjetovati sličnu koaliciju i na desnom centru.

"Ne preostaje nam drugo nego da učinimo isto ako ne želimo izgubiti izbore. O tome sam razgovarao i s premijerkom, i oboje smo toga svjesni", istaknuo je Friščić.