dobro je znati

Ako se razbolite na godišnjem, možete k bilo kojem liječniku opće prakse

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 20.06.2018 18:35
  • Objavljeno 20.06.2018 u 18:35
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: montaža / tportal

Ljetna turistička sezona je pred vratima pa iz Udruge hrvatskih pacijenata (UHP) podsjećaju osiguranike HZZO-a koji se razbole na godišnjem odmoru da ne zatrpavaju službu Hitne pomoći i stvaraju nepotrebne gužve zbog najmanjih sitnica, već da se obrate bilo kojem liječniku primarne zdravstvene skrbi

Liječničke ordinacije, a posebno služba Hitne pomoći, na obali tijekom ljetnih mjeseci rade punom parom pa je dobro znati svoja prava i izbjeći nepotrebne gužve.

Osiguranici HZZO-a imaju pravo na liječenje 365 dana, i to 24 sata na dan, bez obzira na to gdje se zatekli u Republici Hrvatskoj.

U uobičajenim okolnostima osiguranik ostvaruje primarnu zdravstvenu zaštitu kod izabranog doktora primarne zaštite, obiteljske medicine, ginekologa, doktora dentalne medicine i pedijatra...

No, iznimno, osoba koja boravi izvan prebivališta, recimo kad ide na službeni put ili na godišnji odmor, ima pravo u slučaju akutne traume, upale, zarazne bolesti ili akutnog poremećaja koji zahtijeva terapijsko zbrinjavanje i slično koristiti primarnu zdravstvenu zaštitu kod bilo kojeg doktora primarne zdravstvene zaštite u mjestu privremenog boravka. Shodno tome, ako je potrebno, i lijekove propisane na e-recept te primarnu laboratorijsku dijagnostiku propisanu na e-uputnicu.

Navedeno se ne odnosi na utvrđivanje prava na bolovanje, što ćete ipak morati obaviti kod svog izabranog liječnika.

Udruga hrvatskih pacijenata navodi kako se prema njihovim iskustvima stanje po ovim pitanjima popravlja, ali problem još postoji.

Dragan Soldo iz Hrvatskog društva obiteljskih liječnika kaže da domaći turisti tijekom ljetovanja mogu otići liječniku primarne zdravstvene skrbi za neke akutne probleme, ali i da mora postojati neka mjera jer ne može taj liječnik voditi njihove kronične bolesti.

  • +80
  • +77

Ljeto na plažama diljem Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Ističe da su ambulante u ljetnim mjesecima na obali zakrčene te da tamošnji liječnici imaju redovne pacijente, strane turiste, kojih dođe pet puta više nego što je stanovnika na određenom području, a onda još i domaće turiste. Da se dođe na red kod liječnika, mora se čekati, pa im se čini, smatra, elegantnije otići na Hitnu.

'Ne može malo turističko mjesto izmisliti još dva, tri liječnika. S druge strane, osim dijelova Istre, druge koji se bave turizmom uopće nije briga za to da ulože koju kunu i zaposle još jednog liječnika u turističku ambulantu pa da i to pokriju', poručio je Soldo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!