SANADER O RAZGOVORU S PAHOROM

Ako se ne dogovorimo, slovenska blokada ostaje

16.12.2008 u 07:00

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader i slovenski premijer Barut Pahor u telefonskom razgovoru su ponovili stajališta o prijateljstvu dviju zemalja i rješavanju spornih pitanja po europskim standardima

"Svatko od nas je ponovio početna stajališta da jesmo i ostat ćemo, i želimo biti prijateljske zemlje", rekao je Sanader, dodajući kako je razumljivo da svatko nastoji zaštiti svoje nacionalne interese.

Sanader je kazao kako je u razgovoru ponovio da je cilj Hrvatske da sva pitanja sa Slovenijom rješava prijateljski i u dobrosusjedskoj atmosferi.

Otvorena pitanja treba rješavati u skladu s europskim standardima, a jedan od tih standarda je da se ide pred međunarodnu pravnu instituciju, što je usvojeno na sastanku na Bledu 2007. i ne treba ići natrag, dodao je.

"Što se tiče specifične situacije, treba reći kako očekujemo da bi se neko rješenje trebalo naći. Ako se ne nađe, onda će Slovenije ostati pri blokadi, a to neće biti dobro", naglasio je Sanader.

Hrvatski premijer je ponedjeljak u New Yorku predsjedavao sjednicom Vijeća sigurnosti UN posvećenoj krizi u Zimbabveu, a u utorak će predsjedavati ministarskim sjednicama Vijeća sigurnosti o Bliskom istoku i Somaliji. U ponedjeljak se kratko sastao s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Milibandom, a za utorak je zakazan njegov susret s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.