POVRATAK U DEVEDESETE

'Ako odbijemo Rehna završit ćemo kao Turska'

01.04.2009 u 12:42

Bionic
Reading

Novi krug razgovora o rješavanju graničnog spora i deblokade povjerenik Olli Rehn održat će večeras u Bruxellesu sa šefovima diplomacije Hrvatske i Slovenije. Slovenci su još u ponedjeljak dojavili u Bruxelles da prihvaćaju najnoviji Rehnov prijedlog, a Hrvatska se još nije izjasnila

ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama portala Dnevnik.hr, izgledno je da Hrvatska neće prihvatiti prijedlog, ali i u tom pogledu postoje dvije varijante: da ga neće jasno odbiti već 'nadograditi', ili da će ga u potpunosti odbaciti.

Što Hrvatska može očekivati ako odbije najnoviji prijedlog Olli Rehna? Sugovornici Dnevnika.hr kažu da je na vanjskopolitičkom planu izgledna sudbina Turske, a na unutarnjopolitičkom povratak u 90-te.

Damir Grubiša
kaže da će EU tada jedino Hrvatsku smatrati odgovornom za zastoj u pregovorima te je vrlo izgledno da će RH završiti kao Turska, odnosno da će joj se umjesto skorog ulaska u Uniju ponuditi neko kompromisno rješenje. Po Grubiši, Hrvatska nema drugog izbora nego prihvatiti Rehnov prijedlog, jer nam u suprotnom prijeti da iz druge europske lige padnemo u treću.

Upozorava da je lijepo inzistirati na međunarodnom pravu, ali i da ono ima dvije strane medalje, jer bi se u tom slučaju vjerojatno odlučivalo po aglosaksonskom pravu i na načelu pravičnosti, što nama ne ide na ruku.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, kaže da su za nju najgore posljedice koje bi osjetili na unutarnjopolitičkom planu. U tom bi slučaju, dio političke scene odustao od provođenja reformi, što bi primjerice uništilo poljoprivredu. Pusić se pribojava skretanja u populizam i u desno, odnosno povratka u devedesete.

Slaže se sa Grubišom da bi Hrvatsla završila kao Turska. Po njoj je sigurno da bez prihvaćanja Rehnovog prijedloga da pregovore nećemo završiti do kraja godine, ako uopće još postoje takve šanse. 'No, i dalje će Europskoj uniji bitno da mi uđemo što prije zbog cijele regije i ostalih zemalja kojima smo mi uzor. Tu je i dalje bitno geopolitičko pitanje. A u vrijeme ove krize sada su bitnija ekonomska pitanja nego političko pozicioniranje. Dobra je stvar za nas što je Rehn pri kraju mandata pa želi nešto napraviti u našem pitanju kako bi imao jedan rezultat za pokazati. Inače bi nas zaboravili potpuno', kaže Pusić.