PROSVJED VUKOVARACA

Ako ne budu zapošljavali Vukovarce, izlazimo iz županije

03.08.2011 u 14:04

Bionic
Reading

Vukovar je, kao sjedište županije, marginaliziran u korist Vinkovaca, posebice kad je zapošljavanje u pitanju. Ako se to ne promijeni, tražit ćemo izdvajanje Vukovara iz Vukovarsko-srijemske županije, poručeno je s prosvjeda ispred tvornice umjetnih gnojiva Adriatica Dunav u Vukovaru

Nezadovoljna politikom zapošljavanja u tvornici umjetnih gnojiva Adriatica Dunav, inače u talijanskom vlasništvu, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara organizirala je pred tvornicom javni prosvjed

Tvornica vodi neprihvatljivu politiku zapošljavanja osoba koje nemaju prebivalište u Vukovaru. Od 60-ak zaposlenih u tvornici umjetnih gnojiva, samo je 25 Vukovaraca', upozorio je Zdravko Komšić u ime koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga.

Prosvjednici su upozorili kako 'politika zapošljavanja u Vukovaru vodi tome da mladi u potrazi za poslom zauvijek odlaze iz Vukovara', uz napomenu kako je Vukovar, iako sjedište Vukovarsko-srijemske županije, u potpunosti marginaliziran u korist Vinkovaca. Spomenuta je i inicijativa za izdvajanje Vukovara iz županije kojoj je sjedište ukoliko se stvari ne promijene.

Iz tvrtke Adriatica Dunav odgovoreno je da je, od 56 radnika, zaposlenih na neodređeno vrijeme, njih 50 s područja posebne državne skrbi. Od njih 50, polovica je s područja prijeratne vukovarske općine. 'Zbog godišnjih odmora tvrtka je zaposlila još sedam radnika na određeno vrijeme, od kojih trojicu iz Vukovara, po jednoga iz Bogdanovaca i Orolika te dvojicu iz Mirkovaca', potvrdila je Višnja Sedlar, direktorica tvrtke.

Iz Adriatice Dunav poručeno je i da ta privatna tvrtka nastoji smanjiti nezaposlenost na području cijele Vukovarsko-srijemske županije. U okviru svog djelovanja surađuju i s brojnim tvrtkama s vukovarskog područja, pa na taj način posredno zapošljavaju još više radnika među kojima i veliki broj Vukovaraca.