SINIŠA VARGA

Ako nam iz Hrvatske ode jedan liječnik - to je već jedan previše

19.06.2015 u 22:53

Bionic
Reading

Nakon što je u petak završila jednomjesečna javna rasprava o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ministar zdravlja Siniša Varga gostovao je u HRT-ovu trećem dnevniku

Nakon što je u petak završila jednomjesečna javna rasprava o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ministar zdravlja Siniša Varga gostovao je u HRT-ovu trećem dnevniku. Varga je poručio – ne čeka nas amerikanizacija zdravstva

Rekao je da je zadovoljan tijekom kojim je išla javna rasprava te ga ne smetaju 'nezadovoljnici' poput onih iz Udruge Pacijenata.

I njih su kaže, pokušali uvjeriti u ispravnost stavova Ministarstva zdravlja i u to da se zdravstvo u Hrvatskoj ne privatizira.

'Zagovaramo modele jačanja hrvatskog zdravstva u kojem će svi imaju jednaku skrb bez obzira na imovinsko stanje. Što se tiče lista čekanja, njih neće skraćivati privatni već javni sektor' , rekao je Varga.

Zadovoljan je i načinom na koji se puni proračun, posebice što se tiče uplata doprinosa poslodavaca.

Zaključno, upitan kako komentira sve češće slučajeve liječnika i medicinskih sestara koji odlaze na rad u inozemstvo, Varga je rekao:

'Prema našim podacima, 330 liječnika otišlo je od 1. srpnja 2013., kada smo ušli u Europsku Uniju. To je 0,7 posto ukupnog broja zaposlenih u cijelom sustavu, ali i jedan koji ode je jedan previše'.