VESNA ŠKARE OŽBOLT:

'Ako Modrićev iskaz nije sniman, USKOK je u ozbiljnom problemu'

20.06.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt komentirala je pokretanje istrage protiv Luke Modrića zbog sumnje da je dao lažni iskaz na suđenju Zdravku Mamiću. Istaknula je da je USKOK u velikom problemu ako nije sniman Modrićev iskaz prilikom prvog saslušavanja tijekom istrage

Pojasnila je i način na koji se utvrđuje je li riječ o lažnom iskazu ili nije. Tu glavnu riječ imaju dokazi, a USKOK mora dokazati da je Modrić na ročištu dao lažni iskaz jer se on uvelike razlikuje od njegova iskaza istražiteljima tijekom istrage.

'Ako je glavni dio optužnice 70 posto temeljen na iskazu svjedoka koji kasnije iskaz promijeni dijametralno, onda je to ozbiljan problem za USKOK. Ono što se kaže pred sudom je konačno, ali USKOK-u uvijek ostaje mogućnost da dokazuje, podiže kaznene prijave i da jednostavno nekim drugim dokazima potvrdi da je dan lažni iskaz ili promijenjen u smislu u kojem ne odgovara istini, odnosno suprotno onome što je dano u USKOK-u. Nije baš uobičajeno da se snima iskaze svjedoke, obično se snima iskaze osumnjičenika. Ovo je dobra poruka i samom USKOK-u da ubuduće snima i iskaze svjedoka na kojima temelji optužbe', kazala je Škare Ožbolt za N1.

  • +3
Luka Modrić na suđenju Mamićima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ne zna je li prvi Modrićev iskaz sniman, no ako nije, ističe, onda USKOK ima ozbiljan problem.

U slučaju da je iskaz sniman, mogu tražiti od suca da presluša snimku i sam utvrdi koji je iskaz pravi, a koji kriv.

Slaže se da je ovo poruka pravosudnih tijela svim svjedocima, posebice Dejanu Lovrenu koji bi trebao svjedočiti 1. rujna.

'Ovakva stvar ima jednu širu poruku svima onima koji svjedoče - da moraju govoriti istinu. Ne primjenjuje se baš tako često ovaj institut od USKOK-a o lažnom svjedočenju, obično to čine stranke, ali očito je procijenio USKOK da je to jedini izlaz koji im je preostao, no nadam se da nisu sve temeljili na jednom dokazu', poručuje Škare Ožbolt.