NOBILO O AFERI HEP

'Ako je kriv Polančec, u kriminalu je i Vlada'

10.05.2010 u 10:02

Bionic
Reading

Bivši članovi Vlade ograđuju se od Polančecovih prozivki da su suodgovorni za štetan posao sa strujom, a odvjetnik nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kaže ako je kazneno djelo ono što se njemu stavlja na teret, onda su u kriminalu i ostali članovi Vlade

'Dok sam bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo 2004. i 2005. godine, vrijedila je odluka da, ako bi se Aluminiju iz Mostara prodavala jeftinija struju, razlika u cijeni kompenzirala bi se kroz uzimanje vlasničkog udjela u Aluminiju. No, za moga mandata ta se odluka nije realizirala' – rekao je potpredsjednik HDZ-a, Andrija Hebrang Večernjem listu odgovarajući na prozivku Damira Polančeca da je za štetni posao sa strujom kojim je država na kraju oštećena za oko 600 milijuna kuna suodgovoran uži kabinet Vlade i vrh HDZ-a.

Ograđujući se kao bivši član Vlade od suodgovornosti za štetni posao sa strujom, Hebrang je odbacio i kasniju odgovornost kao osobe iz vrha HDZ-a. Kaže da se ne sjeća da bi 2007. godine, kada je sklopljen štetni ugovor između HEP-a, TLM-a i mostarskog Aluminija, na Predsjedništvu HDZ-a bilo govora o cijeni struje.

HEP je, naime, od 2007. godine TLM-u prodavao struju po povoljnijoj cijeni, a TLM je od toga za vlastite potrebe iskoristio manje od 10 posto, a ostatak je završavao u Aluminiju. HEP je nagomilao dugove koje je, prema navodima USKOK-a, Polančec u Vladi prikazao kao posljedicu nepovećanja cijene struje te ishodio da se HEP-u gubitak sanira dionicama Janafa. Iza te priče se, tvrde istražitelji, skrio i dug koji je HEP oprostio TLM-u i činjenica da je upravo u tom trenu TLM privatiziran za jednu kunu. TLM je kupio konzorcij u sklopu kojeg su bili Zagreb montaža, Konstruktor, Dalekovod, Aluflex pack, te Feal.

Za posao koji je išao na štetu hrvatske države, a u korist novim vlasnicima TLM-a, Željku Žderiću, Luki Miličiću, Vladi Čoviću i drugima, Polančec je iz pritvora poručio da nije sam odgovoran, već je o njemu odlučivao vrh izvršne vlasti i vladajuće stranke.

– Važne odluke, kao što su pitanje TLM-a, pitanje cijene struje i slične, nitko nije mogao donijeti prije nego što bi one prošle razmatranje i odobravanje vrha HDZ-a i Vlade – tvrdi Polančecov branitelj, odvjetnik Anto Nobilo. Odvjetnik kaže da će idući tjedan s Polančecom "pročešljati" sve sjednice Vlade i sastanke u HDZ-u te utvrditi tko je sve, na kojoj razini i kada točno odlučivao o poslovima sa strujom. – Vidjet ćemo postoje li zapisnici, a ako su uništeni onda ćemo pregledavati knjige ulazaka i rekonstruirati ključne sastanke na taj način i uz pomoć svjedoka – kaže Nobilo.

U vrhu HDZ-a, međutim, tvrde da je sve to bez temelja. Potpredsjednik HDZ-a i bivši tajnik stranke Ivan Jarnjak kaže da se ne sjeća da bi se u HDZ-u odlučivalo o cijeni struje, ali se u daljnja razmatranja nije želio upuštati jer je 'na putu pa ima detalja koji su mu promaknuli'. Aktualni i bivši član užeg kabineta Vlade, ministar financija Ivan Šuker nije želio ni razgovarati o Polančecovoj prozivci. Za Nobila je ovaj slučaj presedan jer su istražitelji ušli u sferu političke odluke.

– Ako je kazneno djelo ono što se Polančecu stavlja na teret, onda su u kriminalu i ostali članovi Vlade jer odluke donosi kolektivno tijelo – kaže Nobilo.

Nobilo postavlja pitanje može li štetna politička odluka predstavljati kriminal. Nobilo i pita hoće li, ako prođe ovaj presedan, glavni tužitelj Mladen Bajić i ministar policije, Tomislav Karamarko postati supervizori političkih odluka, ako svaka štetna može predstavljati kazneno djelo.